Game Of Thrones Karakterinin Temsil Ettiği Ülkeler ve Olaylar

haneler

Dikkat: Bu yazı Game Of Thrones hakkında spoiler içerir

Taht Oyunları, Amerikalı yazar George R. R. Martin'in yazmakta olduğu epik fantezi roman serisidir. Game of Thrones dizi olarak çekilmiş, yakın dönemde oldukça popüler olmuş ve 7 sezondur devam eden dünya çapında bir dizi olmuştur. Kendine ait mitolojik bir tarihi anlatan dizi, görsel efektleri, entrikaları ve savaş sahneleri ile oldukça popüler olmuştur. Peki Game of Thrones krallıkları gerçek mi?

Bu blog yazımızda Game of Thrones halklarının ve karakterlerinin gerçekte nelerden esinlenildiğine bir göz atalım istedik.

Dizinin kitabını yazan George R. R. Martin kendisi, oldukça büyük bir tarih hayranıdır ve gerçek tarihten esinlenerek bazı olayları ve karakterleri şekillendirdiğini itiraf etmiştir. Ancak Game of Thrones kitabı ve dizisi kendine ait mitolojik bir dünyayı anlatan, ayrı bir tarih ve ilerleyen hayali krallıklardır. Gelin genel hatlarıyla Game Of Thrones halklarının haneleri ve simgelerine bir göz atalım. İşte Game of Thrones 7 Krallık isimleri ve Game of Thrones tarihçesi:

Game of Thrones ve Temsil Ettiği Irklar


Lannisterlar - İngiltere Lannister Hanesi


Bilindiği üzere Game Of Thrones'ın tepki çeken sinsi, pazarlıkçı dünyayı ele geçirme ve yönetme içgüdüsüyle hareket eden kibirli, asil ve aristokrat bir ailedir. Bu da karşımıza en bilinen ülkelerden biri olan İngiltere'yi çıkarmaktadır. Neredeyse tüm Game of Thrones hayranları ve eleştirmenlerinin hemfikir olduğu konu Lannister ailesinin İngiltere'yi temsil ettiğidir.

Daenerys Targaryen ve Targaryen Hanesi - Çin

En popüler Game of Thrones karakteri olan Ejderhaların Annesi Daenerys Targaryen, uzak diyarlarda asıl hakkı olduğuna inandığı tahtı ele geçirmek için kölelere özgürlük vaat eden ve ezilmiş sınıfın yanında olan kraliçedir. Devrimci bir ruhu olan Daenerys Targaryen karakterine bakarak ülke olarak Çin'i temsil ettiği ifade edilebilir. Ayrıca Daenerys Targaryen gibi Çin'in de sembolü ejderhadır.

Daenerys Targaryen da aynı Çin komünizmi gibi kitleleri özgürleştirmeyi vaat etse de, daha sonra hepsini kendine köle yapmış ve taht uğruna onları savaştırmaktadır. (Burada itirazlar çıkabilir ama gerçek olan odur). Daenerys Targaryen da Westeros için doğudan yükselen bir güç ve tehlike olmuştur.

Stark Hanesi -Türkler yada İskoçlar

Simgeler Benzemiyor mu ?

Ned Stark ile de ölümsüzleşen ve çocuklarının mücadelesiyle efsane olan Stark Ailesi Kuzey'in koruyucusudur. Dizide bilindiği gibi hikayeler Stark Ailesi etrafında geçmektedir. Stark Ailesi hangi ırkı temsil ediyor derseniz bu konuda pek çok yorum yapılabilir.

Stark Hanesi konum ve davranış gereği bugün İskoçya ile ilişkilendirilebilir. Çünkü İngiltere'nin kuzeyinde yer alması ve özgürlüğüne düşkün bir halk olması sebebiyle İskoçlardan esinlenildiği düşünülebilir. Ayrıca İskoç mitolojilerinde kurt önemli bir simgedir.

Peki ama Game of Thrones'da Türkler kim diye sorarsanız, Stark hanesinin cesaretleri, insanlara fazlasıyla güvenmeleri, kahramanlıkları ve iyiliksever olmaları ve kurt sembolünün birleşmesiyle birlikte aslında Türkler ile de ilişkilendirilebilir. Tarih boyu Türklerin yaşadığı benzer zorluklar Stark hanesinin de başına gelmiştir. Bu sebepten Game of Thrones'in Türk ırkı Stark ailesidir diyebiliriz. Young Wolf yani Genç Kurt Robb Stark size de Mete Han'ı çağrıştırmıyor mu?

Martell Hanesi ve Dorne - Endülüs Emevi ya da Mısır Medeniyeti


Dorne nerede diye sorarsanız, Martell Ailesi güneyde yer alan Dorne şehrine hükmeden Westeros'un bir diğer hanesidir. Westeros'u oluşturan yedi Krallık'tan biri olup, giyim tarzları, kullandığı silahlar, yaşayışları ve mimarisiyle Endülüs Emevileri ya da Mısır'dan esinlenildiği düşünülebilir. Ayrıca Dorne'nin simgesi olan güneş, Mısır medeniyetini çağrıştırmaktadır.

Bozuk aksanları ve sahilleri ile bu yörelerden isimlendirildiği düşünülse de deniz ticareti, kendini beğenmişlik ve inatçı oluşları ile İspanyollar ve Portekizliler ile de ilişkilendirilebilir. Ayrıca Dorne prensi Oberyn'i oynayan oyuncu Pedro Pascal (Narcos'tan hatırlayacağınız Ajan Pena) Latin kökenli oluşu (aslen Şililidir) ve aksanı sebebiyle de bu ilişkilendirme yapılabilir.

Hatta Dorne prensinin yaşayış tarzı göz önüne alındığında ülke olarak Hollanda'ya da benzetilmektedir. Zevk, sefa eşcinsellik ve uyuşturucu...

Stannis Baratheon ve Baratheon Hanesi -Almanlar


Stannis Baratheon ve hanesine göz atarsak bize kalırsa tamamen Almanlar ile ilişkilendirilmektedir. Çünkü iki kere dünyayı fethetmek için sefere çıkıp (yani King's Landing) ikisinde de bozguna uğrayan, her seferinde fetihe yaklaşıp kendi hırsları sebebiyle felakete sürüklenen bir hane olmuştur.

Greyjoy Hanesi - Viking


Greyjoy hanesi, Yunanlılar ile ilişkilendirilmişse de aslında tamamen Vikinglerden esinlenildiği ortadadır. Gemiler ile hareket eden, yağma, tecavüz ve istila politikası güden, inatçı ve özgür ruhlu Greyjoy hanesi, bu konulardaki benzerlikleri sebebiyle Vikinglerden esinlenildiği söylenebilir.

Tyrell Hanesi - Fransa

Tyrell Hanesi için söylenecek net bir ülke veya ırk, tipik özellikleri olarak görülmemektedir. Ancak yüksek bahçe, zenginlik ve sembollerine bakılırsa Persler ve Babil'in Asma Bahçeleri ipucu olabilir.

Ancak dizide yer alan Avrupalı şekilleri, Westeros'ta hüküm sürme istekleri, düğün yoluyla Lannisterlarla ittifak kurma çalışmaları göz önüne alınırsa ve Lannisterlara olan düşmanlıklarına da bakılırsa Fransa ile ilişkilendirmek de mümkündür.

Arryn Hanesi - Roma


Vadinin Şövalyeleri olarak bilinen Arryn hanesi de aynı Tyrell Ailesi gibi ayırıcı net, tipik özelliklere sahip olmasa da görüntü, aksan ve aşırılıklar sebebiyle Roma Centurionları ile bağdaştırılabilir.

Dothrakiler ve Khal Drogo - Cengiz Han ve Moğollar


En beğendiğim Game of Thrones karakteri Khal Drogo (bu benim kişisel görüşümdür. Siz hangi karakteri seversiniz onu bilemem) kimden esinlenildi denilirse pek uzağa gitmeye gerek yok Moğollardan esinlenildiği ortadadır.

At üstünde, yağmacı politika güden ve istila ettiği yerleri yakıp, yıkıp, tecavüz eden bir ırk olarak tarihe geçen katliamcı Moğollar, Dothrakiler olarak Game of Thrones'ta yer bulmuştur. At, avrat, silah...

At sırtında yapılı vücutları ve yenilmez tavırları ile Dothrakiler'in, Moğollar ile ilişkilendirilmesi neredeyse tüm izleyiciler tarafından ortak görüşe sahiptir. Ayrıca Dothrakiler'in yapılı oluşları, iyi vücutları, korkusuz ve kendinden emin tavırları, ayrıca batılı halkların kendilerinden efsaneleşmiş şekilde korkmaları sebebiyle de Türkler ile de ilişkilendirilebilmektedir.

Kısacası Dothrakiler'in at sırtında savaşçı bir kabile olması sebebiyle Türkler ve Moğollar ile ilişkilendirilmesi olasıdır. Peki Büyük Khal yani Khal Drogo için bu kim derseniz, ona da Cengiz Han diyebiliriz.

Khal Drogo'nun Westeros'u isteyen Viserys Targaryen'e (Daenerys'in abisi) altın taç hediye ettiği sahneyi hepimiz hatırlıyoruz. Yani altını eritip Viserys Targaryen'ın başına dökerek onu öldürmesi. Tarihte buna benzer bir olay vermek gerekirse buna benzer bir olay Cengiz Han'ın Otrar Vadisi kuşatması sonrası gerçekleşmiştir. Tarihe Otrar Faciası olarak geçen olayda Cengiz Han, Otrar Valisi İnalçık'ı yaşanan savaş sonucunda esir almış ve intikam olarak ağzına gümüş döktürerek onu öldürmüştür. Bu sebepten Khal Drogo'nun Cengiz Han olduğunu söylemek mümkündür.


Bir rivayete göre Spartaküs'ü yenen komutan olarak tarihe geçen Marcus Licinius Crassus, M.Ö 55'te Suriye valisi olunca, yeni askeri zaferler kazanıp Roma'yı etkilemek amacıyla Parth İmparatorluğu'na saldırdı. 53'te düşmanı küçük görmüş ve sonucunda Fırat'ı aşması sonucu Carrhae Meydan Savaşı'nda yenilmiştir. Parthlar tarafından boğazına altın dökülerek öldürülmüştür.

Game of Thrones'un Gerçek Tarihten Esinlendiğine Dair Kanıtlar


Game of Thrones'da konu edilen ülke Westeros'a bakılırsa, bugün Britanya Adası'nın ters dönmüş halidir. Ve bu sebepten Game Of Thrones'un Britanya tarihinden esinlendiği muhakkaktır.

Bu bağlamda dizinin senaristi ve kitabın yazarı George R. R. Martin'in İngiltere tarihinde yaşanan Güller Savaşı (1455-1485) olarak bilinen 7 adet krallığın birbiriyle olan savaşından oldukça etkilendiğini söylemek mümkün.

Bu bağlamda tarihteki Güller Savaşı'nı bitirmek için York ve Lancaster ailelerinin kurduğu ittifak ve çekişme, akıllara Stark ve Lannister savaşı ve evliliklerini getirmektedir.

Bir başka gerçek olan ve dizide yer alan konu ise meşhur duvar yani "Wall" İngiltere tarihinde de yer almaktadır. Romalılar 2. yüzyılda Kuzeyli İskoçların istilasını önlemek için Hadrian Duvarı'nı yaptırmışlardır. Westeros haritası ve İngiltere haritasındaki 2 duvar da neredeyse aynı noktadadır. Tabii Hadrian Duvarı Game Of Thrones'taki duvar kadar yüksek değildir.


İzleyiciyi oldukça şoke eden Kanlı Düğün, İskoçya tarihinde de gerçekten yaşanmış 2 olaya bağlanmaktadır.

  1. olay: İskoç Kralı düşman olduğu farklı sütünü yemeğe çağırır ve çağırdığı yemekte dükü öldürtür.
  2. olay: Campbell klanının onuruna yemek verdiği McDonald klanını uykularında öldürtmesidir.
Game of Thrones'da geçen farklı ülkeler, kişilerle gerçek ile ilişkilendirilmesi mümkündür. Mesela kölelerin getirildiği Yaz Adaları'nın Jamaika ve Barbados Adaları ile ilişkilendirmek mantıklı olacaktır. Çünkü köleler tarihte de benzer bölgelerden İngiltere'ye getirilmiş ve İngiltere'de yoğun bir Jamaika popülasyonu bulunmaktadır. Ayrıca İngiltere Kraliçesi'nin tacındaki sembollerden biri de Jamaika ülkesidir.

Serçe Parmak karakteriyle ihtirasların odağında olan Lord Baelish'i de tarihi karakter olarak İngiltere tarihinin en önemli komutanları arasında yer alan ve neredeyse İngiltere'nin yarısını sevip diğer yarısını sevmediği Oliver Cromwell ile ilişkilendirmek mümkündür. Oliver Cromwell de aynı Lord Baelish gibi düşük bir lordluktan gelerek önemli mevkilere ulaşmıştır.

Dizi ve kitapta yer alan ışığın Tanrısı ve ateşe tapanlar gerçek hayatta olduğu gibi Zerdüştlüğü temsil etmektedir. Bu durumu George R. R. Martin de itiraf etmiştir.

Henry Tudor ise bazı yorumcular tarafından Daenerys Targaryen (Dizinin Che Guevara'sı) karakterine ilham kaynağı olduğu yine iddialar arasındadır. Henry Tudor da orada uzun yıllar sürgünde yaşamış ve tahtı ele geçirmek için uzak diyarlardan taht kavgaları yapmış, sonunda başarılı olmuştur. Ancak bu konuda iki karakteri ayıran bir özellik mevcuttur.

Henry Tudor aslında kişilik ve karakter bakımından Cercei'nin kocası Robert Baratheon'a oldukça benzemektedir. Henry Tudor da zevk, sefa içinde yaşamış oldukça kilolu ve devlet işlerini pek umursamayan bir yapıda olmuştur. Gençliğinde taht için oldukça mücadele ve savaşlar çıkaran Henry Tudor aynı Game Of Thrones'taki Robert Baratheon gibi ömrünün son yıllarında alkol, zevk ve kadınlara olan düşkünlüğüyle ön plana çıkmıştır. Ayrıca İngiltere tarihinde önemli bir yer tutan Güller Savaşı olarak bilinen dönemi de Henry Tudor'un babası 7. Henry bitirmiştir. Robert Baratheon'un uzun süren barış getirmesine benzer şekilde.

İstanbul'un Fethi ve Game of Thrones

Çılgın Ateş ve Yunan Ateşi Arasındaki Benzerlik

Tarihimizde önemli bir yer tutan İstanbul'un fethi, dolaylı yoldan Game Of Thrones'ta hayat bulmuştur. Peki ne alaka İstanbul'un fethi denirse, aslında alakalı olan konu Yunan ateşidir. Biz Yunan ateşini Game of Thrones'ta Çılgın Ateş olarak gördük ve özellikle Karasu Savaşı'nda Stannis'in gemilerinin cüce Tyrion Lannister tarafından havaya uçurulduğu enfes sahnelerde çılgın ateşin ne kadar güçlü olduğunu yaşadık.

Çılgın Ateş gerçekten de Yunan Alevi olarak bilinen ve Bizans'ın yoğun bir şekilde kullandığı ve çok güvendiği kimyasal bir yanıcıdır. Suyla temas ettiğinde yanan ve düşman gemilerini karadan uzak tutan Yunan Alevi, Bizans'ın ilk kuşatıldığı dönemde etkili olmuş fakat Osmanlı'nın ve Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında etkisi kırılmıştır.

Ayrıca Piçler Savaşı'nda yer alan nefes kesici savaş sahnelerinde Ramsey'nin Jon Snow'un ordusunu Osmanlı'nın ve Türklerin meşhur taktiği Hilal taktiği ile kuşatıp, Romalılar gibi kalkan ve mızrak yardımıyla yok etmek için çevrelediğini dipnot olarak geçebiliriz.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski