VIII. Henry Kimdir - İngiltere'ye Damga Vuran Sansasyonel Kral Henry Tudor

Henry

Tarihin en renkli kişiliklerinden biri hiç şüphesiz İngiltere Kralı Henry Tudor (1491-1547), daha da bilinen ismi de VIII. Henry'dir. Ancak bu renkliliği döktüğü kanlardan gelmiyor tabii. Maceralı ve çalkantılı aşk hayatı onu İngiliz tarihinin en sıradışı isimleri arasında tartışmasız bir numaraya yükseltmektedir. Neden mi? Henry Tudor 6 kez evlenmiş, eşlerinden ikisinin kafasını vurdurmuş, aşkı uğruna Vatikan'a yani Papaya rest çekerek koskoca Britanya'yı Katolik Kilisesi'nden çıkarmıştır.

Henry Tudor'un babası VII. Henry, ülkeyi kasıp kavuran Lancaster ve York hanedanları arasındaki meşhur Güller Savaşı'nı tam 30 yıl süren sonra bitirmiş ve ardından kendi Tudor hanedanını kurmuştur. VIII. Henry'nin altı kardeşi olmuş, bunlardan üçü hayatta kalabilmiştir. VIII. Henry'nin kardeşleri Margaret, Mary ve Arthur Tudor'dur. Aslında Henry'den daha büyük olan Arthur'un tahta çıkması beklenirken Prens Arthur, İspanya'da Aragon'lu Catherine ile evlenmiştir. Gelinin babası ise kudretli İspanya Kralı II. Ferdinand olup annesi ise Kastilya Kraliçesi'ydi. Bu siyasi bir ittifak evliliğiydi. Tudor Hanedanı, arkasını Avrupa'nın en güçlü ailesine yaslayıp kendini sağlama almak istemişti. Ancak 15 yaşında Prens Arthur'un ani ölümüyle bu evlilik 4 ay kadar sürmüştür. Artık İngiltere tahtının varisi 10 yaşındaki küçük VIII. Henry'ydi. Baba VII. Henry, "Şirket evliliğini devam ettirelim, sırtımızı sağlama alalım" dürtüsüyle, dul kalan gelini oğluna istedi. Ancak kayınbiraderle yengede evlenmek yasaktı. Bu iki kral aile çözümünü hemen bulmakta güçlük çekmedi. Prens Henry ve Catherine'nin evliliği için her iki aile de Papadan onay aldı. Ancak bu evlilik, baba ve annenin ölümüne kadar gerçekleşmedi. Babası İngiltere Kralı VII. Henry ölünce, 22 Nisan 1509 günü VIII. Henry tahta çıktı. Yeni Kral 17 yaşındaki VIII. Henry, eski yengesi Aragon'lu Catherine ile evlenmiştir artık ve bu evlilik İngiltere tarihinin sil baştan yazılmasına neden olacaktı.

8. Henry ve Ailesi Tablo

İlk yıllarda Catherine kız çocuk doğurdu ama Kral VIII. Henry erkek çocuk istiyordu. Sonuç olarak renkli kral, karısını ve 2 metresiyle aynı anda idare etmeye başladı. Ancak bu durumdan sıkıldı ve uzun süren uğraşlar sonucunda Avrupa'yı karşısına almak pahasına Catherine'yi boşadı.

Metreslerinden biri olan güzeller güzeli Mary Boleyn, Kral VIII. Henry ile kız kardeşi Anne Boleyn'i tanıştırdı. Hemen birbirlerine iyice ısınan kral ve Anne Boleyn, tarihe Boleyn kızı olarak geçecek olan o meşhur macerayı yaşamaya başladılar. Zavallı Catherine ise 42 yaşında gelmişti ve artık çocuk doğuramazdı. Kral bu durumda paniğe kapıldı. Bu evlilikten kurtulmaya, yeni aşk dolu sulara yelken açmaya karar verdi. Ancak ortada önemli iki sorun vardı: biri ömür boyu süren Katolik nikahı, diğeri ise Catherine'nin güçlü hanedan ailesi. Nikahı düşürmek için Papadan izin gerekiyordu. Henry kafaya koymuştu. 1527 yılında Papaya "Bizi boşa" dedi, ancak Papa için bu hiç kolay değildi. Çünkü Aragon'lu Catherine, Kutsal Roma İmparatoru'nun güçlü teyzesiydi. Papa iki arada, bir derede kaldı. Papalık ve Britanya'nın başkenti Londra arasında 6 yıl süren bir sinir savaşı yaşanmaya başladı.

Sonunda bıçak kemiğe dayanan Kral VIII. Henry Tudor, resmen boşanmadığı halde 25 Ocak 1530 günü sevgilisi Anne Boleyn ile gizlice evlendi. Boleyn kızı hamile kalmıştı. Papa bir türlü razı olmuyordu ve VIII. Henry, çareyi Canterbury Kilisesi Piskoposu Thomas Cranmer'e danışmakta buldu. Koca kral sonuçta. Thomas Cranmer, kralının ricasını (yoksa emrini mi) geri çevirmez ve Catherine ile Kral Henry arasındaki evliliği iptal eder. Avrupa'da fırtına kopar; Papa küplere binmiştir ve VIII. Henry'i aforoz eder. Buna oldukça sinirlenen VIII. Henry, "Sen misin beni dinden çıkaran?" deyip ülkesinin Katolik Kilisesi'yle olan tüm bağını kesti. Böylece koskoca Britanya, binlerce insan ve devlet anlayışı kralın ihtiraslı aşk hayatı sonucunda Katoliklikten vazgeçti. VIII. Henry hemen dini boş bırakmadı ve Anglikan Kilisesi'ni kurdu. Katolik manastırların hepsi kapatıldı, tüm mallarına el kondu. Birçok tarihçiye göre, aslında Henry'nin düğün dernek işleri bahaneydi. Kralın asıl niyeti bir yolunu bulup Papalığın İngiltere'deki servetine konmaktı, sonunda öyle de oldu. Ancak Henry'nin 6 kere evlenmiş olması bu teoriyi biraz boşa çıkartmaktadır. Papanın İngiltere'deki serveti, düğün pastasının üzerindeki krema oldu diyebiliriz.

I. Elizabeth namı-değer Bakire Elizabeth

Bu arada siyasi fırtına içinde Anne Boleyn bir kız çocuk doğurdu. İleride oldukça meşhur olacak olan bebek Elizabeth (Bakire Elizabeth) doğmuştu. İngiltere Kilisesi Katoliklikten kopunca halk duruma kayıtsız kalmadı ve isyanlar, ayaklanmalar birbirini izledi. Ancak Henry demir yumruğu halkın üzerine indirip kelleler alınınca ortalık süt liman oldu. Ayaklanmalarda ölenlerin içinde Kralın yakın adamları olduğu gibi Ütopya'nın yazarı siyasetçi Thomas More gibi isimler de vardı. Kral VIII. Henry, bir gönül ilişkisi ile başlayıp, İngiltere'nin inanç kulvarında devasa bir dönüşü ile sonuçlanan bu inadı ve ısrarcılığı tarihe, İngiliz Reformasyonu olarak geçmiştir.

Henry'nin Gazabında
Thomas Moore de kurtulamadı

Artık Kraliçe olan Boleyn'den, erkek çocuk doğmamıştı ve üstüne 2 kez de düşük yapınca Kralın hemen gözü bir kez daha dışarı kaydı. Bu sefer de karısının eski nedimesi Jane Seymour ile ilişki yaşamaya başlar. Şimdi değişen durumda ise VIII. Henry, uğruna Papayı karşısına aldığı Anne Boleyn'den kurtulmaya çalışıyordu. Henry kurtulmak için Boleyn'e iftiralar attı ve sonra evliliği iptal ettirdi. Önce karısıyla ilişkisi olduğu gerekçesiyle üç erkeğin, ardından da Anne Boleyn'in kellesini aldı. Henry, daha Boleyn'in cesedi soğumadan tekrar Jane Seymour ile evlendi.




Nihayet Henry muradına erdi ve 1537 yılında Jane Seymour, Prens Edward (VI. Edward) dünyaya getirdi. Fakat Jane doğumdan kısa bir süre sonra öldü. Aradan üç yıl geçince, VIII. Henry dük kızı olan Kleves'li Anne ile evlense de 6 ay sonra Anne'yi sevmediğini fark ederek boşandı. Popüler söylentilere göre Kral Henry onu kötü koktuğu için boşamıştı. Aralarındaki evlilik resmen tamamlanmadığından Kleves'li Anne, kraliçe tacı giymemiş ve Henry ile boşandıktan 6 ay sonra, şatosunda ölü bulunmuştur. Henry durmuyordu. Bu evlilik bitince de bir hafta geçmeden kendisinden 38 yaş küçük, Norfolk Dükü'nün 18 yaşındaki kızı güzel Catherine Howard ile evlendi. Ancak bir sorun vardı. Kral VIII. Henry artık şişmanlamış ve biraz çirkinleşmişti. Güzel ve genç karısının, kocasına olan ilgisi zamanla azalınca Henry bu durumdan işkillendi. 1542 yılında Londra Kulesi'nde zina yaptığını kanıtladığı genç karısının kellesini uçurdu.


Son karısı Catherine Parr ile evlendi. Yıllar geçmiş, hızlı yaşayan Kral VIII. Henry 53 yaşında hastalıktan (frengi diye tahmin edilmekte) 28 Ocak 1547 günü öldü. Tek erken çocuğunun annesi ve biricik karısı Jane Seymour'un yanına gömüldü, oğlu Edward tahta çıktı.

İngiltere tarihçilerine göre Henry, iktidarı boyunca yaklaşık 72 bin kişi idam ettirmiştir. VIII. Henry çok uzun boyludur. Ölüm sebebi tam olarak bilinmese de cinsel yolla bulaşan bir hastalık, frengiden öldüğüne inanılmaktadır. İngiltere'de bu dönemde yürürlükte olan ihanet yasası, kralın ölümü ile ilgili değerlendirme yapmayı yasakladığı için doktorları, Krala ölmek üzere olduğunu söyleyememiştir. İlginçtir, uğruna ülkenin dinini değiştirdiği Anne Boleyn'in kafası kesilirken Kral Henry tenis oynamıştır.

Tudor hanedanı, Britanya tarihinin en renkli dönemlerinden biridir. Boleyn kızı başta olmak üzere Tudor hanedanı ile ilgili kitaplar yazılmış, filmler çekilmiştir. Hatta yakın dönemde Tudors adlı dizi, dünyada pek çok izleyici ile buluşmuştur. İngiltere ülke olarak VIII. Henry ile pembe dizi kıvamında bir dönem geçirmiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski