Malkoçoğlu Gerçekten Yaşadı mı - Malkoçoğlu Kimdir



Türk sinemasınaCüneyt Arkın'ın Malkoçoğlu karakteriyle tanıdığımız geçtiğimiz yıllarda dizilere de konu olan Malkoçoğlu, evet gerçekten yaşamış bir Türk akıncısıydı. Ancak Malkoçoğlu gerçekten yaşamış bir ailenin adıdır. Bu sülale Osmanlı İmparatorluğu adına büyük cesaretler sergilemiş ve gerçekten de pek çok düşman özellikle Bizanslı öldürerek Osmanlı'nın yükselişini sağlamıştır.

Sultan 1. Murat ve Beyazıt döneminden itibaren Malkoçoğlu ailesi Türk akıncı birliklerine Rumeli seferlerinde hizmet etmiş bir sülale olup özellikle farklı yabancı kaynaklarda köklerinin Bosna'nın ünlü Malkovich ailesine dayandığı öne sürülse de aslında Amasya kökenlidir. Bu cengaver aile, yaptığı savaşlar ve cesaretleriyle pek çok padişahın sevgisini kazanır.

Ailenin tarihi Malkoç Bey ile başlar. Malkoç bey 1. Murat ve Yıldırım Beyazıt dönemlerinde 1. Kosova Savaşı’nda, Niğbolu Savaşı’nda birliklere komutanlık etmiş, oğlu Mustafa da aynı şekilde okçu birliklerinin başında bulunmuştur. Çok başarılı işler yapan Malkoç Bey ölümünün ardından Bulgaristan'da Malkoçova (Burya) bölgesinde gömülür ve türbesi hala buradadır.

Kendisinden sonraki Malkoçoğulları kendi gibi savaşçı olarak devam eder. Bütün çocukları ve torunları, Balkanlarda idari işlerde ve savaşlarda bulunup, pek çok bölge de akınlar düzenlemiştir. Malkoçoğulları akıncı birliklerine komutanlık yapmışlardı.
Malkoçoğlu ailesi sülale olarak sürekli Osmanlı adına doğuda ve batıda akınlar ve savaşlarda bulunmuş yiğit bir ailedir.

Malkoçoğlu Soyu


Malkoçoğlu soyundan gelen savaşçılar ve komutanlar tarihin ünlü komutanları ile çarpışmışlardır.
Malkoç beyin oğlu olan ve 1. Kosova Savaşında babasıyla savaşmış Malkoçoğlu Mustafa Bey, 1400 yılında Timur’un Sivas kalesini kuşatmasına 3 bin kadar asker ile 200 bin kişilik Timur ordusuna karşı kaleyi 2 hafta boyunca kahramanca savunur, ancak açlık ve susuzluk kalede başgösterir. Bu sebepten ve Timur'un kaleyi teslim ettiğinde canlarını bağışlayacağını söz vermesi üzerine kale boşaltılır. Fakat Timur sözünde durmamış ve Malkoçoğlu Mustafa Beyi, kaleyi teslim ettikten sonra şehit etmiştir.

Tarihte bir başka ünlü komutan tarafından bizzat öldürülen Malkoçoğlu ise Turali bey olur. Malkoçoğlu Turali Bey, 1514 yılında gerçekleşen Çaldıran savaşında bizzat Şah İsmail tarafından şehit edilir.

Malkoçoğlu Mehmet Bey, yine Malkoç Bey’in bir diğer oğludur ve Rumeli fetihlerinde yer almış 1385’te ölür. Türbesi Gebze sınırları içerisindedir.

En meşhur Malkoçoğlu karakterinin isim babası diyebileceğimiz, Malkoçoğlu Bali Bey’dir. Malkoçoğlu Bali Bey, Fatih Sultan Mehmet zamanında sarayda Enderun’da yetişir. Kendisi son derece cesur ve akıllı bir askerdir. Osmanlı imparatorluğu adına Balkanlarda seferlere öncülük eder. Özellikle Eflak ve Boğdan’da artan karışıklıkları bastırmasıyla ve Boğdan- Eflak ordularını püskürtüp onları yenmesi ile adından sıkça söz ettirir. 1500 kişilik akıncı ordusuyla 10000 kişilik Eflak ordusunu bozguna uğratıp, çok sayıda savaş ganimeti kazanması, Avusturya önlerine kadar akınlar düzenlemesi ile kahramanlıkları imparatorluk çapına yayılıp ününü arttırmıştır. Bu seferlerden sonra Malkoçoğlu Bali Bey, 40 bin kişilik ordusu ile 1498 yılında Varşova şehrine kadar seferlerde bulunur.

Sultan II. Beyazid’in kızı Hüma hatun ile evlenen ve Bali bey adında oğlu olan (tarihte 3 adet Malkoçoğlu Bali bey bulunmaktadır) Malkoçoğlu Damat Yahya Paşa, Bosna ve Rumeli Beylerbeyliği yapıp 1506 yılında vefat etmiştir. Onun isminden dolayı sonra gelen Malkoçoğluları, Yahyapaşazadeler ismiyle de anılır.

Diğer bir Malkoçoğlu Bali Bey ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşar. Özellikle Mohaç Meydan Savaşında kahramanlıklar gösterip ordunun sağ kanadında yer alan olan Malkoçoğlu Yahyapaşazade Bali Bey’dir. Kendisi 1548 yılında vefat etmiştir.

Malkoçoğlu Damat Yahya Paşa’nın torunu olan Mehmet Bey de Enderun’da yetişir ve Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar seferinde Gyula kalesini 2 ay gibi kısa sürede alması ile adını duyurur. Malkoçoğlu Mehmet bey 1570 yılında Sultan 2. Selim döneminde Kıbrıs'ın fethi sırasında vurularak şehit olmuştur.

Malkoçoğlu Damat Yahya paşanın oğlu olan bir diğer Malkoç soyundan gelen akıncı Gazi Kızan Mehmet Paşa olup Sultan Kanuni Sultan Süleyman’ın I. Viyana kuşatmasında bulunur. Çekya bölgesini işgal eden kuvvetlerin başında yer alır. Su seferde Alman Prensleri ile yaptığı savaşlarla birlikte Peç şehrini Almanlardan geri alması ile bilinir. Vertizo savaşında 45 000 kişiden oluşan Alman ordusunu tarumar eden Gazi Mehmet Paşa, 1566 yılında Budin’de hayata gözlerini yummuştur.

Yahyapaşazade Mehmet beyin bir diğer oğlu, Ömer Seyfettinin Kütük romaında konu ettiği Şifalı Arslan Paşa Vertizo savaşında yer alan ve başarılı işler yapan komutan olsa da Sokullu Mehmet Paşa tarafından idam edilmiştir. 

Malkoçoğlu soyunun son temsilcisi Yavuz Ali Paşa olup Mısır Beylerbeyliği yaparken 1603 yılında İstanbul'a çağrılır ve sadrazamlık yapar. 1604 yılında Macaristan seferi sırasında Belgrad’ta ölen Yavuz Ali Paşa'nın mezarı Yozgat Yerköy’dedir.

Osmanlı tarihinde geniş yer bulan Malkoçoğlu sülalesi, akıncı özellikleri ve girdikleri savaşlardaki kahramanlıkları ile tarihe geçmiş renkli ve yiğit bir sülaledir. Popüler kültürümüzde de özellikle sinema yoluyla büyük yer buldular. Aile onlarak isimlerini Osmanlının 14. 15. ve 16. yüzyılları arasındaki yükseliş döneminde ki seferlde yaptıkları büyük katkılarla duyurdukları gibi  Yani bu bilgiler ışığında Malkoçoğlu gerçekten yaşamış ve yiğitliği ile Osmanlı‘nın gazalarına katılmış savaşçı ve akıncı soyu olduğu görülmektedir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski