Padişah I. Bayezid - Yıldırım Bayezid Kimdir



I. Beyazıt (1354-1403) babası I. Murad, annesi Gülçiçek hatundur. 4. Osmanlı padişahıdır.
I. Beyazıt'a Yıldırım lakabı verilmesinin sebebi kuvvetlerini Rumeli'den Anadolu'ya veya Anadolu'dan Rumeli'ye Yıldırım hızında geçirdiğindendir.

Şehzadeliğinde çok iyi bir eğitim alır. Germiyanoğlularının kızı Devlet Sultan ile evlenmesi sonucu toprakları gelin çeyizi olarak Osmanlı'ya katılmıştı. Ardından Kütahya’da sancağa gönderilen Yıldırım Bayezid, sancakta durduğu sürede Babasının yanında savaşlara katılıp ve kendisini gösterir.

I. Kosova savaşında Sırpların yenilmesinde büyük rol oynar ve kahramanlığını gösterir. Ancak Babası Sultan Murad hain bir Sırp tarafından öldürülür.
Kosova'da babasının şehit olması üzerine vezirlerin kararıyla, 28 Ağustos 1389 günü savaş meydanında tahta oturan Yıldırım Beyazıt, ilk etapta yeni tahta oturan Sırp kralı ile onları vergiye bağlayarak anlaşıp ve yeni kral Lazaroviç’in Kızı Despina hatun ile evlenerek Edirne’ye geri döner. Yeni padişahı kutlamaya gelenleri Edirne’de kabul etmiş, Venedikliler ile ticari imtiyazlar içeren anlaşmalar imzalamıştır.

Ardından işe babasının kaldığı yerden Batı Anadolu'da fetihlere başlar. Menteşe, Aydın, Saruhan beyliklerini alarak, Antalya ve Alanya'yı fethetmiştir.

Balkanlarda ise Üsküp'ü ele geçirir ve kuzey Arnavutluk'a akınlar başlatır. Üsküp alındıktan sonra buraya yoğun bir Türkmen yerleşimini sağlar. Ardından Kastamonu, Amasya Osmanlı sınırlarına katar. Fakat Sivas kuşatmasında başarılı olamayınca İstanbul'a geri dönmüştür. İstanbul'un ilk kuşatması, Osmanlılar tarafından I. Beyazıt döneminde yapılır ancak başarılı olamamıştır.

Bunun üzerine Balkanlara ağırlık vermiş ve Eflak’ı haraç güzar devlet haline getirir. Bulgaristan'ı tamamen bir Osmanlı Vilayetine çevirir. Bu fethin ardından Balkan Devletleri, bir Haçlı çağrısında bulunmuştur. Çağrı üzerine Haçlı ordusu Balkanları işgale başlamış, Yıldırımın ordusu 25 Eylül 1396'da Niğbolu savaşında sürpriz bir başarı göstererek, baskın yaptığı Haçlı ordusunu büyük bir bozguna uğratmış ve Yıldırım Beyazıt, şövalyelerin çoğunu esir almıştır. Bu savaştaki ganimetle Bursa'daki Ulu Cami’yi yaptırılır.

Daha sonra Yıldırım Bayezid, Karamanoğulları topraklarını ilhak eder. Malatya ve Elbistan'ı almış, Erzincan'ı da ele geçince Timur ile arasındaki büyük çekişme doruk noktasına çıkmıştır. Ardından 1402’de Timur ile yapılan Ankara Savaşı'nda yenilerek Timur’a esir düşer. Esaret altında vefat etmiştir. 

Ankara Savaşı'nın kaybı, Osmanlı İmparatorluğunu neredeyse çöküşüne kadar giden bir süreç yaşatmıştı. Bu sürece tarihte Fetret devri denilmiştir. Bursa da bulunan Türbesi orijinal şekliyle günümüze ulaşan ilk padişah Türbesi olma özelliğine sahiptir. İstanbul Beykoz da ki Anadolu Hisarı onun eseridir.

Yaptığı seferler ile Anadolu’da ilk birliği kuran padişahtır. Abbasi Halifesi 1. Bayezid için Sultan-ı İklim-i Rum unvanını vermiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski