Savaşın Kahramanı: General Zhukov ve II. Dünya Savaşı'ndaki Başarıları

rus

II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği ordusu, Doğu Avrupa'nın büyük bir kısmını istila etmiş, Nazileri önüne katarak, Almanya'nın başkenti Berlin'i ele geçirmiştir. Bu başarının arkasında Kızıl Ordu'ya komutanlık eden Zhukov (Jukov) vardır.

General Zhukov Kimdir?

Zhukov, ayakkabı tamircisi bir baba ile çiftçi bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 1915 yılında çarlık ordusuna katılan Georgi Konstantinoviç Zhukov (1896-1974) gözü pek bir asker olarak I. Dünya Savaşı'nda kabiliyetlerini göstermiş ve savaş esnasında iki defa üstün hizmet madalyası almıştır. 1917 Ekim Devrimi'nde Bolşevik partisine katılmış ve bu yıllarda yaşanan iç savaş esnasında birçok çatışmaya katılmıştır. 1921 yılında Tambov İsyanı'nı bastırmakta gösterdiği başarıyla en yüksek askeri nişan kabul edilen Kızıl Sancak Savaş Madalyası'na layık görülmüştür.

Komutan Zhukov, katı disiplini ve tutuculuğu ayrıca tutumunu asla değiştirmemesi ile sivrilmiştir. Ayrıca insan kaybının getirdiği maliyet, Zhukov'a zırhlı birliklerin ön planda olduğu yeni bir savaş modeli getirilmesi konusunda ilham vermişti. Bu yaklaşım ile ilk tanışan Japonlar oldu. 1938 yılında patlak veren Rus-Japon Savaşı üzerine komutayı devraldı. Zhukov, Halhin Gol Muharebesi isimli bu savaşta cephe savaşı emrederek çift sarma manevrası ile tankları önüne katarak Japonlara kanatlarından saldırdı. Japonları kuşatarak 1-2 gün içinde tuş etti. Zhukov'un bu galibiyeti Japonların bilinçaltına öyle işlemiştir ki II. Dünya Savaşı sırasında Japon ordusu bir daha Ruslara saldırmamıştır. Bu başarısından dolayı Zhukov'a Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Tanklar ve gösterdiği bu büyük manevra hareketleri, Almanların yıldırım savaş taktiğine benzemektedir. 1940'ta orgeneralliğe yükselen Zhukov, cesareti, birikimi ve yetenekleri ile Stalin'in dikkatini çekince Stalin onu kısa bir süre genelkurmay başkanlığı yapmış, daha sonra aralarında yaşanan anlaşmazlık sebebiyle görevden alınmıştır.

Ancak Almanların Rusya'yı işgal etmek için başlattığı Barbarossa Operasyonu, insanoğlunun gördüğü en büyük hareketlerden biri olarak tarihe geçiyordu. 5000 tank, 3000 uçağın desteklediği bir milyon civarında Alman askeri, yıldırım gibi girdikleri Rus topraklarında hızla ilerleyerek Stalingrad'ı güneyden vurmaya başlamış, savaşın başkenti denen Stalingrad'da Zhukov, Moskova'yı kurtararak işe başlamıştır. Bunun için şehirde ne kadar araba varsa bunlardan yaptırdığı bariyerlerle sokakları panzerlere kapattırmış ve gerilla savaşları ile Almanları püskürtmüştür. Hitler, Stalingrad'ı Stalin'in adını taşıması nedeniyle alınmasına sembolik bir önem veriyordu. Zhukov, Almanya'yı Kızıl Ordu'nun destansı direnişi ile durdurmuş, Almanlar geri püskürtülmüştür.

Bu devasa Alman ordusundan geriye sadece 95 bin asker kalmıştı. Bunlardan sadece 5 bin kadarı Almanya'ya geri dönebilmiştir. Başarıda Rusya'nın amansız kışı ve savaş taktikleri çok önemli olmuştur. Stalingrad Zaferi, II. Dünya Savaşı'nda birçok tarihçiye göre tüm dönüm noktası olmuştur. Stalingrad, Alman yayılmasını durdurmuş, bu andan itibaren Naziler savunmaya çekilirken, müttefikler de Berlin'e doğru yürümeye başlamıştır. Ayrıca Nazileri durduran Zhukov, Ocak 1943'te Leningrad Kuşatması'nı da delmeyi başarmış olup ilerlemeye başlamıştır. Tabii bu ilerleyişi esnasındaki en büyük silah, o zamana kadar yapılmış en gelişmiş tank T-34 olacaktır.

1945'te Almanlara karşı son saldırısını başlatan Zhukov komutasındaki Kızıl Ordu, Nisan'da Berlin'i ele geçirmeye başladı ve dünya savaşını bitirmiş oldu.

Savaşın ardından Mareşal Zhukov, Sovyet işgal bölgesi kumandanı ve Almanya'nın askeri valisi oldu. Bir savaş kahramanı ve lider olarak fazla göze batmaya başladı. Zhukov'un, liderliğine karşı potansiyel tehlike oluşturduğundan ya da paranoyak Stalin öyle değerlendirdiğinden onu basit göreve çekmiş, Stalin ölene kadar Zhukov pasif görevlerde çalışmıştır. Pasif göreve alınmasındaki en büyük sebep 1945'te Moskova Kızıl Meydan'da Zafer Geçit Töreni'nde en önde beyaz bir at üzerinde kahraman olarak yürümesi gösterilmektedir.

Stalin'in ölümünden sonra Kruşçev ile tekrar parlayan Zhukov, 1955'te SSCB savunma bakanlığı ile ödüllendirildi. 1956 Ekimindeki devrimin ardından Macar İşgali'nin sorumluluğunu üstlenmiştir.

Liderlerin kendisini kıskanması nedeniyle olsa gerek Zhukov daha sonra sessiz sedasız köşesine çekilmiş ve 1974'te vefat etmiştir.

Time dergisine kapak olan Zhukov kendisini Hannibal ve Büyük İskender ile kıyaslamayı severdi. Lojistik alanındaki başarısı, en önemli özelliği olarak kabul edilir. Stalingrad Muharebesi'ni değiştiren komutan olarak tarihe geçmiştir. Bazı tarihçiler Zhukov'un komite oluşturmak için savaş sonrası elde ettiği pozisyonları kullandığını iddia etmişlerdir. Ona yapılan diğer eleştiri noktası ise, zafer kazanmaya fazla odaklandığı için insan faktörünü göz ardı ettiği şeklindedir. Sovyet tarihinde en değerli madalya olan Sovyetler Kahramanlık Madalyası'nı 4 kez alan 2 kişiden biri, General Zhukov olmuştur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski