V for Vendetta Filminin Gerçek Hikayesi Guy Fawkes Kimdir Guy Fawkes ve Barut Suikasti

s

2005 yapımı V For Vendetta filmi, baskıcı bir düzene karşı başkaldıran maskeli bir kahramanın hikayesini anlatan çarpıcı bir film olmuştur. Peki bu filmin gerçekten tarihte İngiltere'de yaşanan bir olaya dayandığını biliyor muydunuz ?
Guy FawkesV FOR VENDETTA
filmine esin kaynağı olmuştur
Başarısız bir suikast düzenleyen Guy Fawkes ve Arkadaşları, Kasım 1605 yılında Westminister da ki İngiliz parlamento binasını, içindekiler ile birlikte havaya uçurmak istemiş, Ancak bu girişimleri başarısız olmuş, Guy Fawkes ve 12 arkadaşı, asılarak idam idam edilmiştir.

V For Vendetta filmine bakarsak, filmde İngiltere'de yaşanan ve artan terör olayları nedeniyle, İngiliz halkı kurtuluşu baskıcı bir Rejimde bulmuştur. Despot bir dikta rejimi İngiltere'de hakimdir. Filmde yansıtılan rejim Orwell'in 1984 kitabına ve Nazi Almanyasına benzer bir şekilde betimlenmiştir. Despot dikta rejimine V isimli karakter bireysel bir şekilde karşı çıkmış ve filmde televizyon Kanal yayınına girerek, 5 Kasım gecesi parlamento binasını havaya uçuracağını ve bu rejime karşı çıkan tüm halkı, Binanın önüne beklediğini açıklayarak eylemine başlamıştır.
Çok çarpıcı bir film olan V For Vendetta, daha sonra çok çeşitli örgütlere ve hareketlere sembolü olmuştur. Özellikle V for Vendetta maskesi pek çok yerde daha sonradan Sembol olan bir karakter olmuştur. Gelelim Bu filmde konu olan V For Vendetta nın gerçek hikayesine.

1603 yılında İngiltere'nin en önemli kraliçelerinden Bakire Elizabeth (1. Elizabeth) hiç varis bırakmadan ölünce, en yakın akrabası kendi gibi Protestan olan 1. James tahta geçirildi. O dönem İngiltere'de mezhep çatışmaları hakimdi. Katolik halk, yönetim tarafından baskı altında tutuluyor ve katolikler bu durumdan oldukça rahatsız bir durumdaydı. 1. James tahta çıkmadan önce Katolik halkın üzerindeki baskıları hafifleteceği konusunda söz verse de, tahta çıkmasının ardından bu sözünü yerine getirmemiş, Hatta Katolik rahiplerin Ülkeyi terk etmesini isteyerek baskıların daha da arttırmıştır. Bu durum tarihe Barut Suikasti (Gunpowder Plot) olarak geçen başarısız suikast girişimine yol açacaktır.(1605)
Barut komplosu olarak tarihe geçen olayın kahramanı Guy Fawkes(13 Nisan 1570-31 Ocak 1606) İngiltere'nin York şehri doğumlu Katolik bir ingilizdir. Guy Fawkes İngiltere ordusuna yazılmış, 12 yıl boyunca Hollanda'da çalışmıştır. 1593 yılında, İspanya'nın Hollanda'da bulunan Katolik Birliği'ne geçmiş ve burada dönem İspanya'nın İngiltere'yi işgal etmesini isteyen Robert Catesby ile tanışmıştır.

İspanya kralı 2. Philip, 1.James'ten önce Bakire Elizabeth ile oldukça yoğun sorunlar yaşamış, 1. Elizabeth, yapılan Deniz savaşlarında Philip'e zor anlar yaşatmıştır. İspanya ve İngiltere arasında yaşanan sürtünmenin temel nedeni süper güç olma yarışı olsa da, altında yatan sebeplerden biri de mezhep çatışmasıydı. 2. Philip koyu bir Katolikti, İngiltere ise Protestandı. Bu sebepten İspanya Kralı 2. Philip İngiltere'deki katoliklerin başarılı olmasını istiyordu.

V For Vendetta'nın meşhur maskesine ilham kaynağı olan Guy Fawkes ve Arkadaşları, bir sene içerisinde 1. James'i öldürüp yerine Katolik olan kızı Elizabeth'i geçirmek için suikast planı hazırlar. Hazırladıkları plana göre 1. James'in sarayda yapacağı 5 Kasım açılış konuşmasında Westminister meclis binasını havaya uçuracak, bir Böylelikle hem baskıcı Gördüklerin Protestan Kral 1. James'ten kurtulacaklar, hem de onun emrinde olan aristokrasi de bu suikast ve patlama ile tarihe karışacaktır.

Barut komplosu olarak tarihe geçen bu olayın hazırlanış aşamasında, komplocular Öncelikle Westminster Sarayı'nın altında bir mahzen kiraladılar. Kiraladıkları mahsene kimseye belli etmeden 36 adet Barut fıçısı koymayı başardılar. Ancak komploculardan Francis Tresham isimli üye, sarayda çalışan kayınbiraderini, 5 Kasım günü saraya gitmemesi konusunda onu uyaran bir mektup yazınca, suikast planı gün ışığına çıkmış oldu. 5 Kasım gece yarısı Guy Fawkes, barut fıçıları ile dolu mahsende suçüstü yakalandı. Böylelikle İngiltere kralı 1 James'e hazırlanan suikast planı başarısız oldu ve bu olay tarihe Barut suikasti , Gunpowder Colt olarak geçti.

Guy Fawkes gözaltına alınarak yoğun işkenceler altında tüm arkadaşlarının ismini verdi. Ardından o ve Arkadaşları 31 Ocak 1606 tarihinde sarayın karşısında asılarak öldürüldü. Aslında bu Guy Fawkes suikastin baş adamı değildi. Ancak Barut fıçıları ile mahsende yakalanınca, her şeyin başı kendi imiş gibi gösterildi. İngiltere tarihinin gelmiş geçmiş en büyük vatan haini olarak yargılandı ve Kral 1. James 5 Kasım 1605 günü yaşanan Barut suikasti olayının ibret alınması ve unutulmaması için her yıl Guy Fawkes Maketlerinin ve maskelerinin yakılarak havai fişekler eşliğinde kutlanması talimatını verdi. O Tarihten günümüze Barut komplosu yani Gunpowder Colt , havai fişekler ve maytaplar eşliğinde Bonfire Night olarak kutlanır.

Eğer Guy Fawkes ve Arkadaşları başarılı olsaydı, 5 Kasım günü Westminister Sarayı 1. James ve Protestan aristokrasi ile birlikte tarihe gömülecek ve onun yerine Katolik bir düzen İngiltere'de hüküm sürecekti. V For Vendetta Esin kaynağı olan bu Guy Fawkes asılma sahnesi, filmde de yer almakta olup  Guy Fawkes, suikast esnasında Barut fıçılarını tutuşturarak, kendi ile birlikte Sarayı havaya uçurmayı planlıyordu.

Guy Fawkes İngiltere ordusu adına Hollanda'da görev aldığı süre içerisinde Madenlerde çalışmış, Bu sebepten tünel kazma ve patlayıcı konusunda bir uzmandır. Guy Fawkes'ı gözaltına alan kule teğmeni Sir William Wade, Fawkes'tan bilgi almak için her türlü işkence yönteminin kullanılmasını emretmiştir. Guy Fawkes cesedi asıldıktan sonra gerilerek dört parçaya bölünmüştür.

V For Vendetta nın baş karakteri V , demokratikleşme çabası ve halkı özgürleştirmek için dikta rejimine karşı çıkarken Guy Fawkes ve Arkadaşları ise mezhep Savaşı için bu suikasti gerçekleştirmek istediği görülmektedir. Guy Fawkes İngiltere tarihinin en büyük haini olarak anılmakta olup suikaste başarısız olan farklısın kuklaları yakılarak her sene Bonfire Night da havai fişekler eşliğinde bu suikastin başarısız olması kutlanır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski