Bugün Fizan Nerededir
Fizan'ın Harita Üzerinde Yeri |
Fizan Nasıl Fethedildi
Peki Fizan'a Nasıl Gidilirdi
O Dönem Fizan'a Ulaşmak İçin Yaklaşık 45 Günlük Deve Sırtında Zorlu Çöl Yolculuğu Gerekliydi |
Zorlu çöl şartları geçildiği takdirde hayatta kalanlar Fizan bölgesine yerleşir ve burada yaşamaya devam ederdi. Fizan'da yaşayan kişiler, etrafının tarıma elverişsiz oluşu ve hayvancılığın da neredeyse olmayışı sebebiyle doğa şartları ile oldukça yüksek derecede zorluk çeken bireylerden oluşmuştur. Fizan'a sürgün giden cezalı kişiler zamanla aynı yerli halk gibi uzun süre açlık ve susuzluk çekmeye alışmışlardır.
"Seni Fizan'a sürerler bilmiş ol" deyiminin geçtiği Fizan, bu nedenle Osmanlı döneminde en korkulan sürgün yeri olmuştur ve bu sebepten dilimize deyim olarak yerleşmiştir.
Fizan, Osmanlı sancağının Afrika'ya uzanan en uç noktalarından biri olup, uçsuz bucaksız Orta Afrika topraklarında sömürgecilerin etkisi artmaya başlayınca Fizan'ın önemi de aynı oranda artmaya başlamıştır. Fizan, doğal bir hapishane görevi görmüştür. Çevresindeki uçsuz bucaksız geçilemeyen çölleri ile kaçmanın neredeyse olanaksız olduğu Fizan bölgesinde, sürgün edilenler bu bölgede etkisiz hale getiriliyor ve doğal tecrit alanı görevi görüyordu.
Osmanlı döneminde Fizan'ın tam merkezinde (Mezruk) bir Osmanlı kalesi bulunmakta ve üç yüz kadar Osmanlı askeri o bölgeyi kontrol altına almaktaydı.
Bazı durumlarda ise Trablusgarp'a gelen sürgün edilenler, yoğun siyasi etkileşimin ardından Fizan'a gönderilmekten affediliyor ve Trablusgarp'ta çeşitli görevler veriliyordu. Padişah İkinci Abdülhamid'e karşı başarısız bir darbe planı tertip ederek sürgün edilen yetmiş sekiz öğrenciden sekizi bu şekilde Trablusgarp'ta bırakılmıştır (1897).
Aynı şekilde Fizan sürgünleri arasında en meşhur olanlardan biri, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin dört kurucusundan biri olan Abdullah Cevdet'tir. O, 1895'te Fizan'a sürgün edilmiş, ardından padişahın merhameti ile Trablus Merkez Hastanesi'nde göz doktorluğu yapmaya devam etmiştir.
Bugün Fizan, Libya'da yaşanan Arap Baharı'nın ve Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından idari bir bölge olarak ilan edilmiş ve Libya nüfusunun %5 civarındaki popülasyonu Fizan bölgesinde yaşamaktadır. Fizan'ın bugünkü toplam nüfusu iki yüz elli ile üç yüz bin civarındadır. Harita üzerinde coğrafi olarak geniş bir alan gibi görünse de, büyük çoğunluğu çöllerle kaplı olduğu için küçük bir alanda yaşanabilmektedir.
Bugün kuzeyinde Berberiler, güneyinde Hatimiler ve merkezinde de az miktarda Tuareglerin yaşadığı Fizan bölgesinde, o dönem Osmanlı'dan sürgün edilen ve bölgeye yerleşerek yerlileşen, Türkçe'yi unutan hatırı sayılır sayıda Türk'ün olduğu söylenmektedir.
Yorum Gönder