küba

Küba lideri Fidel Castro 1959-2008 yılları arasında ülkesini yönetmiş, bu alanda bilinen tüm rekorları altüst etmiştir. Yakın tarihte tüm dünyanın konuştuğu Küba lideri Castro batı yarım küredeki ilk komünist devleti kurmuş ve bunu komünizmin en büyük düşmanı Amerika'nın burnunun dibinde yapmıştır.

Fidel Castro Kimdir


Fidel Castro(1926-2016) Şeker kamışı üreten bir babanın oğlu olarak, yoksul bir ailede doğdu.Genç Castro makûs tarihini değiştirmek adına hukuk okudu. Seçimlere girmeyi kafasına koymuştu ki 1952 de General Batista'nın darbe yapması ile planları suya düştü. Castro bu darbeden edindiği deneyim ise, bu coğrafyada sadece silah konuşur oldu. Demokrasiye olan inancını rafa kaldırdı ve silahlı devrim seçeneğine soyundu. Şu an kendisi adına yöneten kardeşi Raul ile Batista rejimine karşı ayaklandı. Ama kısa sürede yakalanarak hapse mahkum oldu.

Fidel Castro ve Ernesto Che Guevara


Çıkan afla 15 yıl yatmaktan kurtuldu ve Meksika'ya kaçtı. Orada kendisi kadar ünlü bir devrimci Arjantinli Ernesto Che Guevara ile tanışacaktı. Fidel Castro Che ile birlikte muhteşem ikili kolları sıvadı ve 1956’da Temmuz hareketi olarak tarihe geçecek, bir avuç devrimci ile birlikte Küba'ya çıktılar. Batista'ya karşı yoğun bir silahlı mücadeleye girişti ve 2 yıl sonra yenilen Batista, adayı Castro'ya bırakarak kaçtı. Küba ilk etapta Castro yönetimine girse de sosyalist olduğunu söylememiş, Domuzlar Körfezi operasyonu ardından 1961 yılında Castro, Küba’yı komünist bir devlet olarak ilan etti.

Düzen değişince içine sindiremeyen binlerce Kübalı, Amerika’ya kaçtı. Bir zamanlar Amerikalı zenginlerin turist olarak geldiği ve kumarbazların egzotik tatil beldesi olan Küba, artık Sovyetlerin bir uydusu, komünist devlet olarak ortaya çıkmıştı.

Bütün dünyada komünizmle savaşan Amerika Birleşik Devletleri, arka bahçesinde komünist devlet kurulmasına oldukça sinirlendi ve Küba'ya halen yürütülmekte olan ekonomik ambargo uygulamaya konuldu. CIA akıllara ziyan "Domuzlar körfezi" olarak tarihe geçen başarısız bir operasyon yapınca işler tamamen çığırından çıktı. Fidel Castro Domuzlar Körfezi operasyonunu bertaraf edince intikam yemini ederek Sovyetlere haber uçurdu.

SSCB’nin nükleer füze başlığı yerleştirmesi ile ada 1962'deki Küba füze krizi olarak Dünya gündemine turdu. Ortaya çıkan kriz ile Castro, dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirmiştir. Amerika başkanı Kennedy ve Rus lider Kruşçev'in ustaca siyasetleriyle bu kriz tatlıya bağlansa da Amerika'nın anladığı tek şey, Castro sandıklarından daha dişliydi....

Castro yıllar boyunca Küba'daki popülaritesini hiç kaybetmedi. Birçok Kübalı ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinden hoşnut görünüyordu. Ayrıca Castro Küba’nın okuma yazma seferberliğinde ülkenin okuryazar oranı yüzde 90 üzerine çıkmıştır. Dış ülkelerde özellikle 1970-1985 yılları arasında sosyalist devrim hareketlerine yardımcı olmuş, asker göndermiştir. Öyle ki 1980 yılında ülke dışında 40 binin üzerinde Kübalı asker bulunmaktaydı.

Sovyetler yıkılana dek Küba'ya oldukça yardım etti. SSCB dağılmasının ardından Küba'ya yapılan yardımlar kesildi ve kriz başladı. Turizm alanında yabancı yatırımlara izin verildi ve Küba şu ana dek kör topal idare etmektedir. Ülke hala komünist rejimle idare edilse de Fidel Castro hayatı ve yaşadıklarının şöhreti tarihe geçmiştir.

Birleşmiş Milletlerde 4 saat 29 dakika ile en uzun konuşma yapmış Fidel Castro, hayatında en çok kastedilen liderlerden biri olmuştur. Çoğunlukla CIA'nın parmağı olan sayısız suikast girişiminin kurtulmuştur. Küba Güvenlik bakanına göre Castro’yu öldürmek için 634 denemede bulunulmuştur. Castro’ya suikast için zehirli puro yada zehirli dalış elbisesi yollanmış, bir keresinde de eski sevgilisi kullanılmış, fakat eski sevgilisi sonunda suikastı dayanamayıp itiraf edince, Castro suikasttan kurtulmuştur. Ayrıca imajını sarsmak için komikte olsa kimyasallar kullanılarak ile sakalları döktürülmeye çalışmışlardır. Bu sebepten “ Eğer suikastten kurtulmak Olimpik bir spor olsa idi altın madalya benim olurdu” diyecekti.
Castro kızlarından Arena Fernandes Amerika'ya kaçarak  sahibi olduğu radyoda Miami'de babasının politikalarını eleştirmektedir.

Her ne kadar dünyada belirli bir kesim üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olsa da Castro ile sağlık ve eğitim hizmetleri tabana yayıldı ve ücretsiz hale getirildi. Ülke bugün bile her 100 kişiye düşen doktor sayısı ile dünya ikincisi. Castro uzun bir süre fiilen Küba’yı yönetmesi ve yerini kardeşine bırakması onun hakkında diktatörlük ile anılmasına sebep olmaktadır. Kimine göre katı bir diktatör kimilerine göre devrimci olup Maradona’nın yanı sıra Steven Spielberg ve Oliver Stone gibi Hollywood yönetmenlerinin de sıkı bir Castro hayranı olduğu bilinmektedir.

1985 yılında onunla özdeşleşen puro ve sigarayı 59 yaşında bırakmış, sigaranın sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. 2006 yılında sağlık sorunları sebebiyle görevini kardeşi Raul’e devretmiş ve 19 Şubat 2008 yılı geldiğinden Küba Devlet Konseyi Başkanlığını (Küba’nın en yüksek yönetim organı) bıraktığını açıklamıştır.
Fidel Castro 25.11.2016’da çoklu organ yetmezliğinden Havana’da hayatını kaybetmiştir.