Meksika Açmazı Nedir - Filmlere Konu Olan Meksika Açmazı Nereden Gelmektedir

 d

Pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlanan Meksika Açmazı terimi aslında 19. yüzyılın sonlarında 20. Yüzyılın başlarında Meksika’da oluşan politik sorunlara verilen isim olarak ortaya çıktığı varsayılan ve zaman içerisinde özellikle Hollywood filmlerinde, silahların birbirlerine çekilmesi sahnelerine verilen ad olarak kullanılmıştır.

Sık kullanıldığı yerler olan filmlerdeki tabloyu anlatmak gerekirse Meksika Açmazı, en az iki yada daha çok sayıda kişinin, birbirlerine doğru silah çekilmesiyle oluşan gerilim ortamına verilen isimdir. Paradoks olarak ortaya çıkan durum ise silah çeken kişinin, karşı tarafın kendisine doğru ateş edileceği korkusuyla, hiç kimsenin elindeki silahı bırakmadan hareketsiz durmasıdır.

Meksika Açmazı terim olarak İngilizce' de Mexican Standoff ismiyle yer alıp argo bir ifadedir. İngilizce kullanıldığında aşağılayıcı bir deyim olarak görülmektedir. Filmlerde sıklıkla kullanılmasıyla birlikte, özellikle Western filmlerinde klişe haline gelmiştir. Meksika Açmazı aslında hiç kimsenin kazançlı çıkmayacağı, paradoks olarak görülmekte ve hareketsiz kıpırdamadan gerginlik içerisinde kalınan durumları ifade eden bir terim olarak geçmektedir.

Meksika Açmazı, nereden geliyor diye bakılacak olursa Meksika Açmazının etimolojik olarak Meksika – Amerika Savaşında (1876) Meksikalı haydutların Amerikalılar ile karşılaştıklarında, adil bir kavgadan kaçma eğilimde olmalarını anlatan söz olsa da, Meksika Açmazı genellikle Meksikalıları aşağılamak için kullanılmaktadır. Kuzey Meksika’da genel olarak kullanılan asıl Meksika Açmazı anlamı ise Meksikalıların Amerikalılara verdiği bir ders anlamında kullanılmaktadır. Cambridge Advenced Leaners Dictionary Meksika Açmazı olarak bilinen durumun Avusturalya’ ya dayandığını öne sürmüştür. Genel olarak bakıldığında, Meksika Açmazının kaynağı tam olarak bilinememektedir. Politikada da yer bulan Meksika Açmazı özellikle 1962 yılında, Küba Füze Krizini tanımlamak için sıklıkla kullanılmıştır. Küba füze krizinde ABD ve Sovyetler Birliği (SSCBnükleer savaşın eşiğinden dönmüş ve o günlerde tabiri caizse birbirine silah çeken iki kovboy gibi, tetiği çekmeden ilk hamleyi beklemişlerdir.
Rezarvuar Köpekleri Filmi Vurucu

Açmazın Çözüldüğü Sahnesi

En az iki ve genel olarak dört kişinin, karşılıklı olarak birbirlerine silah doğrultması olarak görülen Meksika Açmazı paradoksunda silahlar ateşlenirse ne olur şeklinde mantık yürütüldüğünde, tüm atışların hedefi vurduğu ve tek atışın öldürücü olduğu varsayılırsa, silahı son ateşleyenin hayatta kalacağı, geri kalan herkesin öleceği şeklinde bir varsayım yürütülmektedir. Hiçbir tarafın kazançlı çıkamayacağı çatışma olarak nitelendirilen Meksika Açmazı deyimi genel olarak argo konuşmalarda yer bulur.

Bir sinema klişesi haline gelen Meksika Açmazı, özellikle aksiyon ve dram filmlerinde vurucu sahne olarak yer almaktadır. Özellikle Quentin Tarantino filmlerinde sıklıkla yer alan Meksika Açmazı yine Quentin Tarantino filmlerinde tetiğin çekilmesi ve açılması ile bol kan ve aksiyon haline dönüşmesi sebebiyle çoğu filminde yer almıştır. Bu sebepten Quentin Tarantino, Meksika Açmazı durumunu en iyi kurgulayan yönetmenlerden biri olmuştur. "Rezarvuar Köpekleri", "Kill Bill" ve "Pulp Faction", Meksika Açmazı durumunu en iyi kurgulayan filmler arasında yer almaktadır.

La Casa De Papel Meksika Açmazı Sahnesi

Yakın dönemde oldukça ses getiren İspanyol Yapımı TV dizisi La Casa De Papel ‘de de Denver, Nairobi, Helsinki ve Berlin karakterleri arasında, tuvalette geçen bir sahnede Meksika Açmazı durumunu etkileyici bir şekilde sahneleyerek damga vurmuştur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski