Almanlar Hitleri Neden Destekledi

d

Avrupa kıtasının temelinde bulunan ve konumuyla çok önemli bir yere sahip olan Almanya topraklarında yaÅŸayan, çalışkanlıkları, disiplinleri, teknolojileri ve bağımsız düşünmeleri ile bilinen, kiÅŸisel olarak eÄŸitimli olan halkın, Hitler gibi eli kanlı bir diktatörün boyunduruÄŸu altına girmesi ve onun hırsları ile Dünya savaşına girerek, ülkelerinin mahvoluÅŸuna tanık olmaları garip bir olaydır aslında. Peki Alman halkı bu denli kendini geliÅŸtirmiÅŸ bireylere sahip olmasına raÄŸmen, Hitler’i neden dinledi ve topyekun destekledi ?

Alman kültürü, Nazileri nasıl destekledi ve Nazi rejimi ile nasıl yıkıma sürüklendi sorusunun cevabı II. Dünya savaşında yapılan hatalar ve savaşın kaybedilmesi deÄŸil, daha öncesinde Hitler’in bu düşünceleri, Alman halkı tarafından neden kabullenildi, sorusunun cevabı en çok merak edilendir. Dünya tarihine sayısız bilim adamı, düşünür ve sanatçı kazandıran entelektüel bir toplum neden diktatörlüğü tercih etti?

Bunun temelleri I. Dünya savaşı sonrasında imzalanan, Versay AntlaÅŸması ile atılmıştır. I. Dünya savaşı sonunda yenilen Almanya, imzalanan antlaÅŸmanın çok ağır maddeleri nedeniyle yaÅŸanan olumsuzluk ve yenilmiÅŸlik duygusu, çoÄŸu Almana göre aÅŸağılanma, ezilme hissine ve halkın çoÄŸunun kendisine olan saygını kaybetmesine sebep olmuÅŸtur. Bunun yanında Hitler ise Alman halkına üstün olduklarını söylüyor ve her kesimin eÅŸit olarak birleÅŸmesini vurguluyordu.

Değeri Düşen Mark İle
Soba Tutuşturan Alman kadın
Bunun yanında Büyük Buhran (1929-1933) yani 1929 yılında dünya çapında yaÅŸanan büyük ekonomik kriz denk gelmiÅŸti. O dönem süper güç olan ülkeler ABD, Fransa ve Ä°ngiltere’de halk açlıkla boÄŸuÅŸuyordu. Ancak Alman halkı daha kötü konumdaydı. ABD, Büyük Buhran zamanında biraz olsun para bulmak için Almanya’nın kendilerine savaÅŸ tazminatı ödemesini hükmetti. Tonlarca altını, savaÅŸ tazminatı olarak ödemek zorunda kalan Almanya, çareyi karşılıksız para basmada buldu. Buda hiper enflasyona sebep olmuÅŸ ve borsa çökmüştür. Alman markı o kadar deÄŸersizleÅŸmiÅŸtir ki Alman kadınları, sobalarını tutuÅŸturmak için Alman parasını kullanmaya baÅŸlamışlardır. Adeta Büyük Buhran, ezilen Alman halkı için Hitler’i kurtarıcı olmasını saÄŸlayan büyük bir hediye olmuÅŸtur. 

Hitler Nasıl İktidara Geldi

Aslında ilk baÅŸlarda yani 1930' lu yıllarda Hitler pek önemsenen bir politikacı deÄŸildi. Hatta 1923 yılında ceza evine girdiÄŸi ve Avusturya vatandaşı olduÄŸu için 1932 yılına kadar seçme ve seçilme hakkı dahi yoktu. Ancak tarihçiler o dönemde Hitler’in Alman parlamenter sistemi tarafından küçümsendiÄŸini düşünmektedirler. Ayrıca kendisi çoÄŸu lider tarafından kaba bir onbaşı olarak görülüyordu (sebebi ise Hitler’in I. Dünya Savaşında onbaşı olarak görev yapmış olmasından). Ancak çok kısa bir süre içerisinde Hitler, Ã¶zellikle Joseph Goebbels gibi sıkı bir görev adamının da yardımıyla, Almanya gibi geliÅŸmiÅŸ bir ülkenin demokratik parlamenter sistemini yıkarak Nazi diktatörlüğünü kurdu.

Aslında Hitler’in Führer olmasına giden süreç oldukça ilginçtir. 1933 yılının baÅŸlarında Nazi partisi, Alman Meclisi Reichstag’ta ikinci büyük partiydi. Hitler ve Naziler emellerini gerçekleÅŸtirmek ve kafalarındaki Almanya’yı oluÅŸturmak için ÅŸeytani bir iÅŸe imza attılar. Sosyalist ve Komünistleri ülkeden temizlemek ve itibarsızlaÅŸtırmak için 1933 yılında Nazi güçleri (NSDAP) tarafından Meclis Binası (Reichstag ) kundaklanmış ve bunun suçu komünistlere atılmıştır. Bir anda komünist ayaklanması propagandası yapan Hitler, bu durumu ortadan kaldıracağını ve izin vermeyeceÄŸini ilan ederek ülkeyi seçime götürmüş ve 5 Mart 1933 yılında yapılan genel seçimde, Hitler ve Nazi partisi oyların % 43.9’unu alarak iktidar olmuÅŸtur. AÄŸustos ayında tek partili düzene geçildiÄŸini ilan eden Hitler, diÄŸer partileri kapattırdıktan sonra, 1934 yılında CumhurbaÅŸkanlığı görevini devraldığını ilan ederek diÄŸer makamları kaldırır, Devlet ve Hükümet baÅŸkanlığı görevlerini kendisi bir arada yürütür ve artık  Führer olmuÅŸtur.

Hitler çok kısa sürede büyük adımlar atmıştır. 1934 yılında cumhurbaÅŸkanı olarak yürütmeyi askıya almış, diktatörlük sistemini getirmiÅŸ, 1936 yılında ise dış dünyaya açılmıştır. 1939 yılında ise II. Dünya savaşını baÅŸlatmıştır. Bu kısa sürede Versay antlaÅŸması delinmiÅŸ, Alman sanayisi ağır silah sanayisine dönerek sayısız silahlar üretilmiÅŸtir.

Hitler ve Demokrasi

Naziler, demokrasinin çok tehlikeli olduÄŸunu ve bireyleri bencilliÄŸe sürüklediÄŸini savunmuÅŸ ve bu teori Alman halkında da kabul görmüştür. 1930'lu yıllarda halkın yaÅŸadığı sefalet ve ekonomik krizle boÄŸuÅŸma, kapanan fabrikalarla birlikte iÅŸsizliÄŸin artmasıyla ülkede kaosun hakim olması, Alman halkında demokrasinin bu iki olguya(iÅŸsizlik ve kaos) sebep olduÄŸunu düşündürüyordu. Hitler aslında demokrasiyi askıya alacağı ve tek başına Nazi rejimini ülkede tekel konumuna getirmek istediÄŸi emellerini gizlemiyordu. Parti manifestosunda bunları belirtmiÅŸti. Sonunda ise Hitler demokratik seçimlerle geldiÄŸi liderlik sonucunda Almanya’da demokrasiyi yıkmıştır.

Hitler ve Propaganda

Hitler’in Alman halkı tarafından benimsenmesine neden olan baÅŸka bir önemli unsur ise Bakanlarından biri olan  Goebbels’in propaganda dehası olmasının yanı sıra, Hitler’in kiÅŸisel hitabet ve konuÅŸma yeteneÄŸiydi. Kalabalık toplantı ve gösterilerde yaptığı coÅŸkulu konuÅŸmalar, onu Alman halkının gözünde büyük lider konumuna yükseltiyordu. O dönem oluÅŸturulan algı, Führer' in yaÅŸamı boyunca, Alman halkının refahı için mücadele etmiÅŸ ve tek kavgası Almanya olmuÅŸtur. Hitler’i sevmek Almanya’yı sevmek ile eÅŸdeÄŸer tutuluyordu.

Hitler, 1934 yılından sonra demokrasiyi askıya almış ve özellikle basın yayın organları üzerinde, tam bir etki sahibi olmuÅŸtur. YoÄŸun propaganda faaliyetleri ve Goebbels’in büyük katkılarıyla büyük mitingler düzenlenmiÅŸ, kültür sanat faaliyetleri Hitler adına çalışmaya baÅŸlamıştır. Goebbels’in Büyük Yalan teorisi Hitler’i üstün bir varlık gibi göstermesinde oldukça yardımcı olmuÅŸtur. Entelektüel bir halk olan Almanların koÅŸulsuz ve düşünmeden Hitler gibi bir diktatörü desteklemesinin en önemli unsurlarından biri Joseph Goebbels ve propaganda çalışmasıdır. Her yayın organı denetlenmeye baÅŸlanmıştır. Rejim kendisini eleÅŸtirmeye tenezzül eden hiçbir ÅŸeyi kabul etmiyor ve inanılmaz baskılar uyguluyordu. Hitler ve Goebbels basın yayın organlarını öyle etkili kullanmışlardır ki II. Dünya Savaşında, Ruslar Berlin’i iÅŸgal edene kadar halk Nazi Ordusunun Kafkaslara ulaÅŸtığı zannedilmekteydi, çünkü gazeteler öyle yazıyordu. 

Alman Kültürü Nazizmi Nasıl Doğurdu ?


Hitler, iktidara gelir gelmez ülkedeki elit tabakayı ve bilim adamlarını (Yahudi olanları) temizlemiÅŸ bu sayede kendisine karşı çıkacak bir düşünce akımı bırakmamıştır. Halk zaten üst tabaka ve zenginlerden rahatsız olduÄŸu için bu adımları olumlu karşılamıştır. Ancak Hitler, kendisi için önemli gördüğü devlet kademelerindeki Yahudi asıllı çalışanlara dokunmamıştır, Yahudi asılları oldukları ortaya çıktığı halde. Özellikle önemli generaller ve ekonomi uzmanları, Yahudi oldukları ortaya çıktığı halde çalışmalarına ve iÅŸlerine devam etmiÅŸlerdir. Bu Yahudilerle ilgili çeliÅŸki hiç önemsenmemiÅŸtir. Çünkü Hitler kritik görevlere sahip bu kiÅŸileri temizlediÄŸi takdirde çarkların bozulacağını bildiÄŸi için görevlerine devam ettirmiÅŸtir.

Hitler’in Alman halkı tarafından benimsenmesinin en büyük nedenlerinden biri de Yahudi düşmanlığıydı. Hitler, Alman sermayesinin Yahudilerin tekelinde olduÄŸunu ve bu Yahudilerin, Alman halkını köleleÅŸtirerek aslında hakları olan parayı gasp ettiÄŸini savunuyor ve bu konuda ateÅŸli konuÅŸmalar yapıyordu. Hitler’in bir diÄŸer düşmanı da komünistlerdi. Hitler, Yahudiler ve Çingenelerin etnik temizlik ile yok edilerek, saf Alman ırkının arzulanan refaha ulaÅŸacağını ve I. Dünya savaşı ile bitmiÅŸ tükenmiÅŸ, adeta kukla devlete dönüşen Almanya’nın küllerinden doÄŸarak tekrar dünyanın sahibi olacağını söylüyordu. Tabi bu Nazi rejimi ile mümkün olacaktı, ona göre herkes Hitler ve Nazi rejimini koÅŸulsuz sevmeli ve benimsemeliydi. O dönem propagandanın en önemli unsuru Alman olmak ve Hitler rejimini sevmekten geçer sözü üzerine kuruluydu. Kaybettiklerini Hitler ile kazanacağını zanneden Alman halkı, tüm bu propaganda ve faaliyetler çerçevesinde koÅŸulsuz olarak Hitler’in peÅŸinden gitmiÅŸ ve desteklemiÅŸtir. Hitler ekonomik kriz ve iÅŸsizlikle kırılan Alman halkının alt tabakasına aslında ezilen olmadıklarını, aslında Alman oldukları için asil oldukları fikrini benimsetmiÅŸ ve halkı bu düşünce ile tavlamıştı.

Hitler’in Nazi rejimi ile baÅŸlattığı savaşın sonucunda, yaklaşık  50 milyon yada daha yüksek sayıda insanın öldüğü tahmin edilmektedir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski