Padişah III. Selim (1761-1807), III. Mustafa'nın Mihrişah Sultan'dan doğan oğlu olup, 1789 yılında 28 yaşında tahta çıkmıştır. 28. Osmanlı Padişahı ve 107. İslam Halifesi'dir.
Tahta çıktığı yıl Fransız İhtilali yaşanmıştır. Kendisini Rusya ve Avusturya ile başlayan savaşın içinde bulmuştur. Bu süreçte Rusya'ya karşı İsveç ile yapılan ittifak fayda etmemiş, ancak Prusya ile yapılan anlaşma, Avusturya'nın savaştan çekilmesini sağlamıştır. Ardından cephede yalnız kalan Rusya ile de Yaş Anlaşması imzalanmıştır. Bu sürecin ardından Osmanlı için barış fırsatı doğmuş ve III. Selim, yapmayı düşündüğü ıslahat çalışmaları için girişimlere başlamıştır.
Teknik okullar, kara ve deniz kuvvetleri, Avrupa'nın modellerine göre yeniden düzenlenmiş, yeni gemiler yaptırılmıştır. Eğitimli askerler yetiştirmek için Nizam-ı Cedid birlikleri kurulmuştur. Yabancı devletlere elçiler yollanmış, ıslahatlar yapılmaya devam etmiştir. III. Selim dönemi ıslahatları arasında ilk devlet matbaasının kurulması, Osmanlı’nın ilk resmi yabancı dilinin Fransızca olması ve Nizam-ı Cedid adı altında batılı ordulara benzer yapıda bir ordu kurulması gibi yenilikler bulunmaktadır.
Ancak 1798’de Napolyon'un Mısır'ı işgal etmesi üzerine Fransa ile ilişkiler bozulmuştur. Ardından İngilizlerle ittifak yapılarak Napolyon Mısır'dan çıkarılmıştır. Bu sürecin ardından Sırp İsyanı başlamış, Nizam-ı Cedid askerleri isyanı bastırmaya gönderilmiştir.
İngilizler, Ruslarla başlayan yeni savaşta Rusların yanında yer almış, ancak Ruslar ilerlese de herhangi bir başarı sağlayamadan geri dönmüşlerdir. Tam bu sırada Kabakçı Mustafa'nın liderliğinde Nizam-ı Cedid karşıtlarının isyanı başlamıştır. III. Selim, asilerin isteklerine uyarak Nizam-ı Cedid'i kaldırmış, ancak tüm isteklerini yerine getirmesine rağmen tahtan indirilmekten kurtulamamıştır.
Tahtan indirildikten sonra, Rusçuk Ayanı isimli oluşum, Balkanlarda Alemdar Mustafa Paşa liderliğinde onu tekrar tahta çıkarmak için harekete geçerek İstanbul’a gelmiştir. Ancak Padişah IV. Mustafa'nın emriyle feci şekilde öldürülmüştür. Kendisini öldürmeye gelen Yeniçeriler ile uzun süre boğuştuğu, hatta korunmak için çok sevdiği ney'i kullandığı bilinmektedir.
Padişah III. Selim, sakin ve yenilikçi yapısıyla bilinir. İleri derecede bestekâr olan III. Selim, müzikte yeni bir makam icat edecek kadar iyi bir bestekârdır. Eserleri günümüze kadar ulaşmıştır. Şehzadeliği döneminde, Fransız İhtilali öncesinde son Fransa Kralı XVI. Louis ile mektuplaşmıştır.
Yorum Gönder