Padişah III. Mustafa Kimdir

osmanlı

Padişah III. Mustafa (1717-1774) babası III. Ahmed, annesi Mihrişah Sultan'dır. 105. İslam Halifesi ve 26. Osmanlı padişahıdır.

Sultan III. Mustafa 27 yıl kafes hayatı yaşadıktan sonra tahta Amcası III. Osman’ın ölümü üzerine tahta geçmiştir.(31 Ekim 1757)
40 yaşında tahta çıkan 3. Mustafa, saltanatının ilk 10  yılı sıkıntı yaşamadan geçmiştir. Sadrazam Koca Ragıp Paşa'nın Barışçı dış politikası muhtemel bir Rus Savaşı'nı engellemiştir. Yenilik hareketleri destekleyen 3. Mustafa, Fransa'dan getirdiği sistemde Topçu ocağında geniş ölçekli revizyona gitmiş, kara ve deniz mühendis okulların açılmasını sağlamıştır.

Ragıp Paşa ölünce barışçı dış politikadan vazgeçilmiş, Polonyalılardan gelen talep üzerine Ruslarla Savaş yeniden başlamıştır.Ancak bu savaşta yenilgiler ardarda gelmiş, Tuna'nın üzerinde yenilgiler ve Çeşme limanında donanmamızın Çariçe II. Katerina döneminde Ruslar tarafından yakılarak imha edilmesi faciaları üst üste gelmiştir. Bu durum Koca Ragıp Paşa'nın haklılığını ortaya çıkarmıştır.

Padişah III. Mustafa, Rusların Doburca'dan Bulgaristan'a girdiğini görünce durumun kötüye gittiğini büyük bir üzüntüyle gözlemlemiş, Tam bu sırada inme inerek ölmüştür.(21 Ocak 1774) Cenazesi İstanbul'da yaptırdığı Laleli Camii'nin yanındaki türbesine gömülmüştür.

Padişah III. Mustafa askeriyede Avrupa tarzı bir ıslahat yapılması taraftarı olup, meslek olarak para basma işiyle uğraştığı bilinir. Güzel konuşmasıyla tanınan 3. Mustafa'nın tarihe özel bir merakı Vardı. Osmanlı Sarayı'nda Ramazan ayında padişah huzurunda verilen dersleri başlatan padişahtır.

Sultan Üçüncü Mustafa 1766 yılında İstanbul'da yaşanan büyük deprem sonucu tamir edilemez denilen Fatih Cami'ni yeniden inşa ettirmiştir.
Devrindeki çılgın projelerinden birisi, Sapanca Gölünü İzmit Körfezi'ne bağlamaktır. Süveyş Kanalı'nın açılması ilk olarak onu saltanatında gündeme gelmiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski