Padişah III. Mustafa Kimdir

osmanlı

Padişah III. Mustafa (1717-1774), babası III. Ahmed, annesi Mihrişah Sultan'dır. 105. İslam Halifesi ve 26. Osmanlı padişahıdır.

Sultan III. Mustafa, 27 yıl kafes hayatı yaşadıktan sonra, amcası III. Osman’ın ölümü üzerine tahta geçmiştir (31 Ekim 1757). 40 yaşında tahta çıkan III. Mustafa, saltanatının ilk 10 yılı sıkıntı yaşamadan geçmiştir. Sadrazam Koca Ragıp Paşa'nın barışçı dış politikası, muhtemel bir Rus Savaşı'nı engellemiştir. Yenilik hareketlerini destekleyen III. Mustafa, Fransa'dan getirdiği sistemle Topçu Ocağı'nda geniş ölçekli bir revizyona gitmiş, kara ve deniz mühendis okullarının açılmasını sağlamıştır.

Ragıp Paşa ölünce barışçı dış politikadan vazgeçilmiş, Polonyalılardan gelen talep üzerine Ruslarla savaş yeniden başlamıştır. Ancak bu savaşta yenilgiler ardı ardına gelmiş, Tuna Nehri üzerinde yenilgiler yaşanmış ve Çeşme Limanı'nda donanmamız Çariçe II. Katerina döneminde Ruslar tarafından yakılarak imha edilmiştir. Bu felaketler, Koca Ragıp Paşa'nın barış politikalarının ne kadar haklı olduğunu ortaya koymuştur.

Padişah III. Mustafa, Rusların Dobruca'dan Bulgaristan'a girdiğini görünce durumun kötüye gittiğini büyük bir üzüntüyle gözlemlemiş, tam bu sırada felç geçirerek ölmüştür (21 Ocak 1774). Cenazesi, İstanbul'da yaptırdığı Laleli Camii'nin yanındaki türbeye defnedilmiştir.

Padişah III. Mustafa, askeriyede Avrupa tarzı ıslahat yapılması taraftarı olup, meslek olarak para basma işiyle uğraştığı bilinir. Güzel konuşmasıyla tanınan III. Mustafa'nın tarihe özel bir merakı vardı. Osmanlı Sarayı'nda Ramazan ayında padişah huzurunda verilen dersleri başlatan padişahtır.

Sultan III. Mustafa, 1766 yılında İstanbul'da yaşanan büyük deprem sonucu tamir edilemez denilen Fatih Camii'ni yeniden inşa ettirmiştir. Devrindeki çılgın projelerinden biri, Sapanca Gölü'nü İzmit Körfezi'ne bağlamaktır. Süveyş Kanalı'nın açılması da ilk olarak onun saltanatında gündeme gelmiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski