Padişah III. Ahmet Kimdir

s


Padişah III. Ahmet (1673-1736), IV. Mehmet'in Emetullah Gülnuş Hatun'dan doğan oğludur. 23. Osmanlı padişahı ve 102. İslam Halifesidir. Şehzadelik yıllarında iyi bir eğitim görmüş ve rahat bir dönem geçirmiştir.

Edirne Vakası'ndan sonra tahta çıkan III. Ahmet, Rus Çarı Petro'ya karşı haddini bildirmek üzere Baltacı Mehmet Paşa'yı görevlendirir. Meşhur Prut Savaşı'nda Ruslar yenilir ve Osmanlı'nın istekleri kabul edilir. Azak Kalesi Ruslardan geri alınır. Ardından, 2 yıl sonra bu defa Edirne Antlaşması Ruslarla yapılır. Böylece Venedik üzerine sefer açma fırsatı doğar.

Yapılan seferde Avusturya, Venedik'le yapılan savaşta Venedik’in yanında savaşa girer ve Petervaradin Savaşı'nı Osmanlı kaybeder. 1 yıl sonra bu defa Belgrad kaybedilir ve zorunlu olarak Pasarofça Barış Antlaşması imzalanır (27 Temmuz 1718). Ardından Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın öncülüğünü yaptığı meşhur Lale Devri, genellikle eğlence ve lale çılgınlığı ile hatırlanır ve bu dönemde önemli yeniliklere sahne olur. Matbaa, kağıt fabrikası, yerli çinicilik ve dokumacılık sanatlarına önem verilmiş, kütüphaneler açılmıştır. Avrupa’ya ilk elçiler de bu dönemde gönderilir.

III. Ahmet dönemi Lale Devri olarak bilinir. Sultan III. Ahmet’in sonlarına doğru esnaf ve yeniçeriler pahalılıktan şikayet etmeye başlar. Yönetimdeki tıkanmalar ve İran seferine çıkamaması, 1730 yılında Patrona Halil İsyanı'nı tetiklemiştir. İsyan sonucunda III. Ahmet tahttan indirilmiş, 6 yıl sonra 1736’da vefat etmiştir. Tahttan indirilince yerine geçecek olan Sultan I. Mahmud’a "Oğlum, vezirlerini iyi seç ve idareyi sen eline al" dediği rivayet edilir. Cenazesi Yeni Cami Turhan Valide Türbesi'ne defnedilmiştir. Oldukça zeki bir padişah olduğu söylenir.

Üsküdar'da annesi adına yaptırdığı Valide Camii'ne "Cennet annelerin ayakları altındadır" mealindeki hadisi kendi elleriyle yazarak astırmıştır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski