1954 yılında Venezuela'nın Sabaneta şehrinde bir öğretmenin oğlu olarak doğan Hugo Chavez (1954-2013) Venezuela devlet başkanı olarak sürekli Amerikan karşıtı açıklamaları ile popüler olmuş ve dünyaya kafa tutan sert konuşmaları ile tanınan bir devlet adamıdır.


Hugo Chavez daha 7 yaşındayken orduda eğitime başlamış ve 1975'ten itibaren Venezuela  ordusunda 19 yıl paraşüt subaylığı yapmıştır. Hugo Chavez'in adını dünyaya duyuran olay ise 1992 yılında yaşanan Venezuela'da ki başarısız darbe girişimi olmuştur.


Venezuela'da ki Carlos Andrez Perez yönetiminin yolsuzluk içerisinde olması ve halka yeterince destek sağlamaması sebebiyle 1992 yılında adına Bolivar hareketi denilen, Güney Amerika'da 19. yüzyılda bağımsızlık hareketi ile isim yapmış olan Simon Bolivar'ın düşüncelerini benimseyen Ordu içindeki subayların oluşturduğu bir cunta hareketi Başkan Perez'i devirmek istemiş, bu hareket Venezuela'nın önemli şehirlerini ele geçirse de başkanlık Sarayı'nı alamayınca darbeden vazgeçilmiştir.
Chavez'in Çok Etkilendiği Simon Bolivar


O dönemde Televizyonda açıklama yaparak kendini duyuran ve Yarbay olan Hugo Chavez "amaçlarımıza Şimdilik ulaşamadık" demiştir. Ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen Hugo Chavez , 1994 yılına kadar cezaevinde kalmıştır.


Başkan Perez'in yolsuzluklar sebebiyle görevden alınmasıyla 1994 yılında affedilen Hugo Chavez, özgürlüğüne kavuştuktan sonra halkı kurtarmanın yolunun seçim olduğunu fark etmiştir.
1998 yılında 5. Cumhuriyet hareketi adını verdiği partiyi kuran Hugo Chavez, 1999 yılında Genel seçimlere girmiş ve Başkan olmuştur.




Seçim çalışmaları sırasında fakirlere vadettiği evsizlere ev ve Petrol gelirlerinden fakirlere yapılacak yardımlar gibi vaatler sayesinde seçim onun lehine sonuçlanmıştır.
Hugo Chavez kendini fakir halktan biri olarak görmüş ve sürekli onlara hizmet edeceğini söylemiştir.
Başa geldikten sonra Venezuela'nın yeniden inşasına niyetlenmiş ve adına Plan Bolivar 2000 denilen, yeni yolların ve birimlerin inşasına geçilmiştir. Plan Bolivar 2000 bir parçası gereği ülkenin ismini Bolivaryan Venezuela Cumhuriyeti olarak değiştirmiştir.


Yaptığı bu yenilikler ülke içinde ve dışında hoş karşılanmamaya başlanmıştır. Özellikle Amerika'nın bu bölgedeki Emperyalist tutumları sebebiyle ( Venezuela dünyanın önde gelen Petrol ihraç eden ülkelerinden biri olup, önemli Petrol rezervlerinin sahibi bir ülke konumundadır. Ayrıca Amerika'nın petrol ithal ettiği ülkeler arasında olduğu için Amerika'nın bu bölgede sürekli etkisi bulunmaktadır. Petrolün ülkelerin başına sürekli dert açması sebebiyle Venezuela Dışişleri Bakanı Petrol için şeytan Sidiği demiştir)
Hugo Chavez Sempatik Bir Kişilikti


Hugo Chavez
bu hoşnutsuzluklar sebebiyle 2002'de bir darbe ile devrilmek istenmiş, iki gün görevden alıkonulsa da halkın sokağa çıkmasıyla görevine geri dönmüştür.
Tekrar göreve dönmesinin ardından darbe girişiminin arkasında Amerika olduğunu öne sürmüş ve Amerika Birleşik Devletleri'ne pek çok yerde karşı çıkmaya başlamıştır.


Özellikle Amerika'nın Irak işgali sırasında Bush'u sert sözlerle eleştirmiş, 2007 yılında ülkenin önemli bir televizyon kanalının lisansını, darbeye yardım ettiği gerekçesiyle feshetmiştir.
Hugo Chavez 2007 yılında IMF ile olan ilişkilerini kesmiş ve ulusal bir banka kurmuştur. Amerika tarafından desteklendiğini ileri sürdüğü Kolombiya'ya sürekli sert çıkmıştır. Hatta Kolombiya tarafından kendisine açılacak bir savaşta Amerika'ya bir damla Petrol göndermeyeceğini söyleyerek rest çekmiştir.


Hugo Chavez, yönetimde kaldığı süre boyunca sürekli Amerikan emperyalizmini eleştirmiş, Küba ve İran gibi ülkeler ve iyi ilişkiler içerisinde bulunmuştur. 100 kadar ülke tarafından oluşturulan Bağımsızlar hareketinde aktif rol alan Venezuela devlet başkanı Chavez, Sosyalist ve reformist bir lider olarak meydan okumaları ve ünlü uzun konuşmaları ile tarihe damga vurmuştur.


Hugo Chavez hayatı boyunca 2 evlilik yapmış, Venezuela'lı olan ve özgürlük hareketi ile tarihe geçen Simon Bolivar'ın düşüncelerinden oldukça etkilenmiştir.
Hugo Chavez cezaevinden başkanlığa kadar giden süre boyunca, sürekli devlet yönetiminin halkı kötü yönettiği konusunda eleştirmiş ve iktidardaki Carlos Andres Perez'i yolsuzluk ile suçlanmıştır.


Hugo Chavez başını Amerika'nın çektiği  kendisini sevmeyen ülkeler tarafından antidemokratik bir lider olmak ve diktatörlükte suçlanmıştır.
Venezuella devlet başkanı olarak Hugo Chavez 2006'da yaptığı Birleşmiş Milletler konuşmasında Bush'tan şeytan diye bahsetmiştir.


Hugo Chavez komşuları tarafından çoğunlukla içişlerine karışmakla suçlanmıştır. Brezilya, Kolombiya,Honduras Meksika ve Peru gibi Latin Amerika ülkeleri, Chavez'i bazı noktalarda kendi ülkelerinin içişlerine karışmak ile suçlamış ve Amerika tarafından Hugo Chavez diktatör olarak lanse edilmiştir.




Hugo Chavez döneminde ülkede yoksulluk oranı yüzde 20'den aşağı düşmüş, ülke Kalkınma planları ile bir nevi refaha kavuşmuş ve cahillik, yani okuma yazma oranı oldukça düşük bir seviyeye gelmiştir.


Venezuela'nın tarihine damga vuran lideri Hugo Chavez , uyguladığı Politikalar ve konuşmaları ile gerek kendi halkı, gerekse dünya kamuoyu tarafından sevilen bir devlet adamı olmuştur. Ayrıca ünlü Hollywood yıldızı Sean Penn, Hugo Chavez'in sıkı bir hayranıdır. 
Hugo Chavez sosyalist bir lider olarak Küba ile sürekli iyi ilişkiler içerisinde olmuş, Ayrıca tam bir Castro hayranıdır.

Hugo Chavez Amerikan yönetimini ve emperyalizmi her fırsatta eleştirerek özellikle Bush'a yaptığı sert konuşmalar ile popüler olmuş, dünya tarafından sevilmiştir.
2013 yılında kanser sebebiyle Hugo Chavez 58 yaşında ölmüştür.
Hugo Chavez'in küçükken Amerika'da bir beyzbol oyuncusu olmak istemiş, ancak bunun yerine devlet başkanlığına gelmiştir.
Kendisinin ölümünün ardından Venezuela bugün bile istikrara kavuşamamış, sürekli iç çatışmalar ile dünya gündemine gelmektedir.