Malcolm X (1925-1965)  Afroamerikan siyasal hareketinin en önemli öncülerinden biri olmuş, yaşamı ve direnişi ile Amerika'nın ezilen halkları ile dikkatleri üzerine çekmiş ve çok tartışılan bir kişi olmuştur.

Malcolm, 6 çocuklu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş, Çok zorlu bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirmiştir. Malcolm 6 yaşındayken babası Earl öldürülmüştür. Bu durumun ardından annesinin bir adam tarafından kandırıldıktan sonra ortada bırakılması, daha sonra yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle annesinin psikolojisinin bozulmasını sonucu akıl hastanesine kapatılır. Küçük Malcolm ve diğer kardeşlerde koruyucu ailelere verilir.

Malcolm, küçük yaşta çeşitli işlerde çalışmaya başlar. Detroit'te ve ardından Harlem' de zenci bölgesinde uyuşturucu kaçakçılığı çete işleri hırsızlık kadın satma gibi pek çok yasa dışı faaliyete katılır. Ardından 1945 yılında Boston' a gider  zengin beyazlara karşı bir soygun Çetesi kurarak soygunlar gerçekleştirir yakalanır ve hapse atılır.

Malcolm o yaşına kadar sürekli ayrımcılığa tabi tutulmuş ırk ayrımcılığı, beyazların kötü davranması, haksızlık yapması sebebiyle içinde gizli bir ayrımcılık açığa çıkmıştır. Hapiste tanıştığı mahkum arkadaşı sayesinde okumaya karşı yönlenmiştir. Hapisteyken kardeşlerinin ziyaretiyle İslam ümmeti adı verilen Politik bir örgütün içine girmiş ve kendini farklı bir yola sevk etmiştir.


İslam ümmeti adı verilen topluluk, aslında Müslümanlığı benimsemiş kişilerden oluşmuş denebilir ancak farklı öğretiler öngörmekteydi, Elijah Muhammed isimli kişi topluluğun lideri bir nevi kendini peygamber ilan etmiştir. Bu topluluğun öğretileri arasında siyahların beyazlardan üstün olduğu asıl gerçek insanların siyahlar olduğu beyazların şeytan oldukları ve beyaz ırkın yakında yok olacağı şeklinde öğretileri desteklemekteydiler.(Yani bir nevi sapkın bir tarikat gibi)
Malcolmbu süreçte hapishanede tanıştığı kişiler sayesinde İslam ümmeti topluluğunun lideri Elijah Muhammed ile yaptığı mektuplaşmalar sayesinde hapis süresinin onu özgürleştirdi ve bir çırpıda güç verdiğini daha sonradan ifade etmiş, kısa bir iç mücadelesinin ardından  bu topluluğun üyesi olmuştur.
Malcolm X 


1950 yılında Hapiste bulunduğu sırada başlayan Kore Savaşıyla ilgili ABD başkanına yazdığı mektupla savaşın yanlış olduğunu, komünist olduğunu ifade etmesi üzerine, ilk defa FBI tarafından hakkında dosya hazırlanarak, izlenmeye soruşturulmaya başlanmıştır.

1952 yılındaki şartlı tahliyeden sonra ismini  Malcolm X olarak kullanmaya başlamış,  İslam ümmeti lideri Elijah Muhammed'i ziyaretinin ardından,  hareket tarafından camilerine vaaz vermek üzere atanmış ve etkili vaazları propagandaları sayesinde pek çok taraftar toplamıştır.

Ardından Malcolm X yaptığı söyleşiler ve konferanslarda, Siyah ırkının üstünlüğünü, Afrika Amerikalıların  Amerika'da ayrı bir ülke kurmalarını, beyaz ırkın eski toprakları olan Afrika'ya geri dönmeleri şeklinde öğretileri ve zencilerin ne kadar ezildiği şeklinde ki sert ve şiddet dolu vaazlarıyla pek çok taraftarı  etrafına toplanmış ve İslam ümmeti hareketinin önemli aktörlerinden biri haline gelmiştir.

Malcolm X ' in yıldızını parlatan asıl olay, 1957 yılında New York' ta İslam ümmetinin İki zenci üyesinin, polis tarafından oldukça kötü şekilde dövdükten sonra gözaltında alınması üzerine, Malcolm X ve ardından yaklaşık 100 kişilik bir grup eşliğinde karakola gider, karakolda kendi arkadaşının oldukça kötü şekilde dövüldüğünü de yaralandığını tedavi ettirilmesi gerektiğini polislere söyler ancak polisler bu hareket karşısında hiçbir şey yapmaz. Çünkü ilk defa bir zenci başkaldırma girişiminde bulunmuştur. Ardından Malcolm X' in ısrarları neticesinde karakolun etrafında ki kalabalığın artarak toplanması üzerine, polisler tedavi için hastaneye götürür ve şahıs tedavi ettirilir. Malcolm X, karakolun etrafında toplanan sayıları neredeyse beş bin kişiye yaklaşan kalabalığa yaptığı tek bir el hareketi ile kalabalık olaysız dağılmıştır. Olayın görgü tanıkları biz hiç kimse de böyle bir güç görmedik demişlerdir.

Malcolm X, daha sonra FBI tarafından yakın takibe alınır ve İslam ümmeti hareketinin içine ajanlar sokulmaya başlanır. Malcolm X' in vaazlarında kullandığı sözleri ve ezilenler olarak örgütlenmeleri ve korunmaları gerektiği şeklinde konuşmaları sayesinde örgüte inanılmaz katılımlar olmuş ve Malcolm X' in popülaritesi artmıştır.

Bu süreçte Malcolm X gerçek İslam ile tanışmış ve İslam ümmeti hareketini suçlamaya başlamıştır. İslam ümmeti hareketine ters gelen konuşmaları yüzünden, Elijah Muhammed' e karşı tavır takınması nedeniyle onun kara listeye girmesine sebep olmuştur. Elijah Muhammed'in kadınlarla görüştüğü şeklinde haberleri inandığını belirtmiş ve kendi hareketini kurmak için 1964 yılında İslam Ümmeti Hareketinden ayrılmıştır.

Müslüman Camisi adı altında kurduğun hareketi yaymak için konuşmaları ve vaazları başlamış,bu arada yaptığı konuşmalar nedeniyle İslam ümmeti hareketi topluluğu ona karşı diş bilemeye başlamıştı.
Ardından Malcolm X birkaç arkadaşı tarafından, Sünni Müslümanların öğretilerini öğrenmesi teklif edilir. Gerçek Müslümanlık ile tanışması gerektiği söylenir. Malcolm X bu süreçte hacca gider Arabistan'da bulunduğu süre içerisinde yaptığı hac ibadeti sırasında, gerçek Müslüman öğretileriyle tanışır ve kendi açıklamasına göre uyandığını anlar. Hac ibadetinin ardından Afrika ülkelerine ikinci ziyaretini gerçekleştirir ve aralarında Cemal Abdül Nasır' ında bulunduğu pek çok Afrika lideri ile görüşür, bir çok Afrika ülkesinde büyük konferanslar verir ve halkın sevgisini kazanır.

Bu ziyaretlerin ardından, Fransa'da konferans verir ardından İngiltere'de bulunan bir üniversitede konferans vermesi için çağrılır. Malcolm X popülaritesi o kadar artmıştır ki yaptığı konuşma BBC tarafından yayınlanır.
İslam ümmeti hareketinin önemli kişileri onun hakkında artık öğrenmesi gerekir, şeklinde konuşmalar yapmaya başlar ve 1964 yılı süresince sürekli tehditler alır. FBI muhbiri tarafından öldüreceğini dair istihbarat toplanması üzerine Malcolm X kendini ve ailesini korumaya başlar.

Malcolm X, 21 Şubat 1965 yılında Manhattan' da yaptığı bir konuşması sırasında yapılan suikast sonucu sekiz metre mesafeden vurularak öldürülür.
Malcolm X, Müslümanlığı Amerika' ya sevdiren insan olarak tarihe geçmiştir. Gerçek anlamda Müslümanlığı, ilk etapta savunması da sonunda doğru yolu olduğunu söylenmektedir. Evleri çocukken K.K.K tarafından yakılmıştır.

Doğduğunda asıl adı Malcolm Little olan, ancak daha sonra Malcolm X adını kullanan, Malcolm Hacı olduktan sonra Malik El Şahbaz adını almıştır. Malcolm X hareketin üyelerinden biriyle evlenmiş ve 6 çocuğu olmuştur.

Aralarında ünlü Boksör Muhammed Ali'nin de bulunduğu pek çok kişi hareketine çekmiştir.
Avrupa'da yaptığı konuşmalarda Nazilerin, Yahudiler için uyguladıklarının batıda zencilere karşı uygulandığını söylemiştir.
Malcolm X hayatını anlatan filmde baş rolü, Denzel Washington oynamış ve oynadığı bu rolle Oscar ödülüne aday gösterilmiştir.