İnsanlığın En Eski Sanat Eserlerinden Aslan Adam - Stadel Heykeli Gizemi
Renkli Tarih0
1939 yılında Almanya dünyayı savaşa sürüklemesinin arifesinde Hohlenstein Stadel Mağarasında tarihin en ilginç keşiflerinden biri, karanlık ve normalde yerleşimin olmayacağı bir yerde yapıldı. Löwenmensch ismini verdikleri fildişi heykelcik yaklaşık 30 cm boyutunda bir aslan adamdır. Stadel heykelinin bulunuşu, 1939 yılına 2. Dünya savaşındaki Almanya'ya uzanıyor.
Aslında ilk heykelciğin parçaları bulundu ve araya savaş girince 30 yıl kadar unutuldu. Daha sonra yapılan kazı ve keşifler ile diğer parçaların bulunması ile Stadel Heykeli tamamlandı.
Stadel heykeli insan eliyle yapılmış en eski sanat eserinden biri konumundadır. M.Ö. 32.000 yıl (yada 40.000) yıl önce mamut dişinin, çakmak taşı ile şekillendirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Ne amaçla yapıldığı bilinmese de İlk insanların mağara çağında dini ritüeller için, bu aslan adam şeklini yaptığı düşünülmektedir. Stadel Aslanı Dünya tarihini değiştiren ve ilk ibadet yeri gösterilen Göbeklitepe'den binlerce yıl önce yapılmış bir heykelciktir.
Stadel heykeli, özenle yapılmış bir aslan-adam şeklidir. Önemi ise ilk insanların hayal gücünün ve ritüel kültürünün oluştuğu yönünde. Çünkü doğada aslan başlı insan olmadığına göre bu ilk insanlar, doğadaki diğer canlılara karşı kendisini üstün görmeye başlamış ve o dönem bunu simgelemek ve dini ritüel olarak kullanmak amacıyla bir mamut dişini şekillendirilmiştir. Stadel heykeli homo sapiens in ilk sanat eserlerinden biri olarak kabul edilir. Ayrıca insanın hayal kurabildiğinin ilk delilidir. İnsanoğlunun soyut düşüncesinin şekil bulmuş hali olması, Aslan Adamı önemli bir noktaya koyuyor.
Peki Stadel Heykeli neden bu kadar önemli. Pek çok uzmana göre o dönem ki insanın var olmayan şeyleri hayal etmesi ve bir esere dönüştürmesi, eski insanların düşünme kabiliyetinin gününüzle pek bir farkı olmadığını ortaya koyuyor. Buna göre günümüz insanları ile binlerce yıl önce yaşamış insanlar arasında zeka farkı yok. Yani binlerce yıl önceki bir mağara adamı olarak tabir edilen bu insanı alıp, günümüzde bebeklikten yaşama başlatsak, hiç zorluk çekmeden modern eğitim alabilir hatta herhangi bir dalda uzman profesör dahi olabilir. Beyinsel fonksiyon olarak günümüz bireyleri ve eski insanlar arasında fark olmadığını kanıtlayan en önemli delillerden biridir bu yüzden Almanya'da bulunan aslan adam heykeli.
Stadel Aslanı Peugeot
Dünyaca ünlü Fransız otomobil markası Peugeot sembolü bilindiği üzere aslandır. Peugeot logosu Stadel heykeli ile ilişkilendirilse de aslında sadece benzerlik vardır. Peugeot yaklaşık 200 yıllık bir firma olup, Stadel Heykeli 1939 yılında keşfedilmiştir. Zaten bu yıllarda yani ilk keşifte sadece ilk parçaları bulunmuştur. 30 yıl sonra yaklaşık 1970 lerde Aslan adam heykeli tamamlanmıştır. Bu tarihten önce zaten Peugeot firmasının logosu aslandı. Aslan logosu ile aracın hızını ve güçlü yapısını sembolize etmek istenmiştir.
1933 Yılı Peugeot Sembolü
Zira Stadel heykelinin Peugeot amblemi gibi kolları kalkık değildir. Altta da görüldüğü gibi 1955 yılı amblemi de bugünkü sembole oldukça benzerlik gösterir.
1955 yılı Peugeot Amblemi
Stadel Mağarası güney Almanya da olup 2017 yılında UNESCO dünya mirası listesine girmiştir. Tarihi değiştiren önemli keşiflerden biri olan aslan adam ilk insanlara ait bilgiler bulunan Stadel mağarasının aslında güneş görmeyen, karanlık ve pek yaşamaya elverişli olmayan bir bölümünde bulunmuştur. Tabi 40.000 yıl önce bu mağarada yaşam nasıldı bilinmez ancak heykelin bulunduğu kısmın yaşam yerinden ayrı sadece dini ritüel için toplanılan bir alan olduğu düşünülüyor. Buradan da toplu ayin yada ritüel kültürünün mağara insanlarında o dönem var olduğu sonucu çıkarımını sağlamıştır. Stadel aslanı neden yapılmıştır, hangi amaçla kullanılmıştır, gizemi tam çözülebilmiş değildir. Ancak çok ince bir işçilikle, tüylü mamut dişinin çakmak taşı kullanılarak şekillendirilmesi suretiyle oluşturulmuştur.
Fildişinden yapılma Stadel aslanı, Almanya Ulmer müzesinde sergilenmektedir geçici bir süre İngiltere'ye British Museum'a verilsede. Heykelciğin yapılma amacı bilinmese de tüm gizemini koruyan tarihin ilk sanat eserlerinden Stadel aslanı, insanoğlunun soyut dünyasını şekillendirmesinin en erken örneklerinden biridir.
Yorum Gönder