Wendigo Nedir Wendigo Efsanesi Nereden Çıkmıştır?

 



efsane

Wendigo, Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan Kızılderililer (Anişinaabe yerlileri, Yukon Mitleri) arasında ortaya çıkan bir korku efsanesidir. Kelime anlamı olarak “insanlığı mahfeden şeytani ruh” anlamına gelmektedir. Wendigo efsanesine göre bu mitolojik yaratık, ormanın derinliklerinde bulunan ıssız alanlarda yaşadığına ve insanlara hayalet yada tanrıça şeklinde göründüğüne,ayrıca bu mitolojik canavarın insan eti yiyerek beslendiğine inanılmaktadır. Yani kötü kalpli bir canavardır. Yerliler ormanlarda buldukları parçalanmış cesetlerin sorumlusunun Wendigo olduğu fikrinde birleşmişlerdir.

Bu mitolojik yaratık doymak bilmemektedir. Wendigo’nun, insan eti yemediği zamanlarda ise yosun yiyerek beslendiğine inanılır. Kuzey Amerika'da  bulunan çam ormanlarında (Kanada) yaşar. Aslında Wendigo efsanesinin çok farklı çeşitte versiyonları bulunmaktadır. Efsaneye göre Geyik başlıklı olarak anlatıldığı gibi Hayvan ayaklarına sahip bir insan, kedi yada ayıya benzeyen, uzun azı dişleri olan yırtıcı bir canlı olarak da anlatılır. Genel olarak mezardan yeni çıkmış zombi görünümlü gri renkte, derisinin kemiğe yapışmış şekilde dev görünüme sahip olduğu betimlenir. Wendigo, insan eti yedikçe büyümektedir. Wendigo kötü ve ölümcül rüzgar ruhu ile çok hızlı hareket etme yeteneğine sahip olduğu rivayet edilir. Öyle ki insan avlarken çok hızlı hareket ettiğinden, kar yüzeyinde ateş şeklinde yanan ayak izleri bırakır. Wendigo doğaüstü gizlenme yeteneğine ve hıza sahip olmakla birlikte, insan seslerini çok iyi taklit edebilmektedir.

Wendigo’ya Dönüşmek

ormanİnanışa göre insan eti yiyen biri Wendigo’ya dönüşür. Ayrıca, şaman bedduası almak veya rüyasında Wendigo tarafından çağırıldığını görmekte, bireyi Wendigo’ya dönüştürmektedir. Bu kötü yaratığın insana dokunması, yani bir şekilde vücudunun herhangi bir yerine temas etmesi durumunda ise kişinin yamyama dönüştüğü söylenmektedir. İnsanların beyinlerine sızıp, onları ıssız ormanlara gitme isteği uyandırdıktan sonra av olarak avlayabildiği, ayrıca düşüncelerini kontrol ederek bireyleri insan eti yiyen birer Wendigo'ya da dönüştürebildiği görüşüne inanılmaktadır.

Wendigo’nun kalbinin olmadığına, daha doğrusu buzdan bir kalbi olduğuna inanıldığından, onu yenmenin tek yolunun kalbinin ısıtılıp buzunun çözülmesini sağladıktan sonra, kalbine zarar verilmesi durumunda Wendigo’nun yenilebileceğidir. Ancak, yaygın olan bir diğer inanışa göre Wendigo’ nun öldürülemediği sadece uzun süre uyutulabildiğidir. Wendigo’yu sadece Saska isimli kurtarıcılar yenebilir. Saska bir insan olup bebekliğinden itibaren, özel olarak Wendigo ile savaşmak için yetiştirilmektedir. Kızılderililer, Wendigo’nun etrafta dolaştığına ve avlandığına inandıklarında onunla Mücadele etmek için Saska’yı çağırırlar.

kızilderiliWendigo Efsanesi Nasıl Ortaya Çıkmıştır

Kuzey Amerika yerlileri, özellikle 1900’lü yılların başlarında çok sayıda insanın ıssız ormanlarda kaybolduğunu bildirmiş ve kaybolan kişilerin Wendigo tarafından parçalanarak yenildiklerine inanmıştır. Günümüzde ise Wendigo’nun aslında Kuzey Kanada ve ABD’nin Minnesota gibi soğuk ve kuzey eyaletlerinde duyulan efsanenin kaynağının, soğuk bölgelerde yaşanan gerçek insan yeme vakalarının efsaneleştirilmesiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Amerika da suç işleyen ve yakalanmamak için yaşam koşullarının çok zor ve ağır şartlar altında geçtiği kuzey bölgelerine kaçan, gerçek ve hasta ruhlu katiller tarafından avlanan insanların, uğradıkları saldırı sonucu bulunan yada bulunmayan cesetler üzerinden efsaneler türetilmiş ve tüm bunlardan Wendigo isimli şeytani yaratık sorumlu tutulmuştur.

Wendigo popüler kültürde çoğunlukla yer bulmuştur. Hakkında kitaplar ve diziler yapıldığı gibi Wendigo film olarak da kötü karakter biçiminde kurgulanmıştır. Özellikle Stephan King’in meşhur “Hayvan Mezarlığı” kitabında mezarlığa gömülenlerin diriltilmesi, Wendigo laneti sebebiyledir.
Wendigo tıp literatürüne de girmiştir. İnsan eti yeme hastalığına Wendigo efsanesinden esinlenilerek Wendigo sendromu ismi verilmektedir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski