Göksu Nehrinde Boğulan Germen Kralı Friedrich Barbarossa Kimdir

 d

Friedrich Barbarossa (1122-10 Haziran 1190), Roma-Germen İmparatoru olup Alman kralıdır. Friedrich Barbarossa, Alman tarihi için oldukça önemli bir figürdür. Tarihte Haçlı Seferleri ile özdeşleşmiştir. Amcası, Alman Kralı III. Konrad tarafından 2. Haçlı Seferi için Swabiya Dükü sıfatıyla doğuya sefere gönderilmiştir. Daha sonra, 4 Mart 1152'de amcası III. Konrad'ın ölümüyle onun yerine tahta geçmiş ve Kutsal Roma Germen Kralı olmuştur. Kral olduktan sonra bir sonraki Haçlı Seferi'ne katılacak ve Müslümanların zenginliklerini gasp ederek Anadolu ve Orta Doğu'ya kan götürmek isteyecekti.

Friedrich Barbarossa, tahta geçtikten sonra Papa III. Eugenius ile anlaşmazlığa düşmüştür. Papa III. Eugenius'un ölümünden sonra onun yerine geçen IV. Hadrianus, ona kral tacını 1155'te giydirmiştir. Friedrich Barbarossa, Sicilya topraklarındaki çatışmalar ve Sicilya Kralı Guglielmo'nun Papayı Sicilya bölgesinde zayıflatma çabalarını gerekçe göstererek İtalya'ya sefere çıkmıştır.

İtalya'ya düzenlediği sefer, İtalya halkını ve şehir devletlerini rahatsız etmiş ve sonuç olarak Friedrich Barbarossa, İtalya'yı topraklarına katmıştır. Papalık, 1159 yılında Papa olarak III. Alexander'ı seçince, Friedrich Barbarossa bunu kabul etmemiş ve kendi desteklediği Victor'u papa olarak ilan etmiştir. Sicilya Kralı Guglielmo ve Bizans Kralı Manuil gibi isimler ise Alexander’ı destekliyordu. Ardından, Alexander Victor’u aforoz ettiğini açıklamıştır (1160).


Fransa ve Bizans kralları Alexander'ı tanımaya hazırlanırken, 1162 yılında Friedrich Barbarossa Milano'yu yakıp yıkmıştır. 1164 yılında Friedrich Barbarossa'nın desteklediği Viktor ölmüştür. 1166 yılında Sicilya Kralı Guglielmo'nun ölümüyle birlikte Barbarossa, Papa Alexander'e destek verenleri kesin olarak yenmek için İtalya'ya 4. sefer düzenlemiştir. Ancak, ordu ağır bir sıtma hastalığından etkilenmiş ve İtalya seferi tam bir fiyasko olmuştur. Güç bela geri dönen orduyla Friedrich Barbarossa, tekrar 5. kez İtalya'ya sefer düzenlese de sonuç alamamıştır. Papa Alexander ile anlaşma imzalayarak bu seferleri sonlandırmıştır.

1157 ve 1172 yıllarında Lehistan (Polonya) seferlerinde bulunarak bu ülkeyi topraklarına katmıştır. 1188 yılına gelindiğinde Friedrich Barbarossa, Kudüs’e düzenlenecek Haçlı Seferi'ne katılmaya yemin etmiştir. Büyük bir propaganda sonucu toplanan Haçlı ordusu ikiye bölünmüştür. Friedrich Barbarossa'nın, yani Alman Haçlılarının Balkanlardan Anadolu’ya inerek oradan Kudüs’e ulaşması hedeflenirken, Aslan Yürekli Richard'ın Haçlı Ordusu yani İngiliz Haçlıları gemilerle Akka Limanı'na geçerek Kudüs’e saldıracaktı.

Friedrich Barbarossa ve ordusu, 11 Mayıs 1189'da Ratisbon’dan yola çıkmış ve yolda Macar ordusu ile birleşmiştir. Toplanan bu Haçlı Ordusu, en büyük ve en iyi silahlarla kuşanmış disiplinli bir ordu idi. Balkanlardan geçerken, aslında kanlı bir geçiş yaparak Filibe ve Edirne şehirlerini yakıp yıkmışlardır.

Bizanslılar, Haçlıların topraklarında bulunmasını istememesine rağmen, ordunun büyüklüğü karşısında bir şey yapamamışlardır. Bazı tarihi kaynaklara göre, Selahattin Eyyübi ile Bizans Kralı İsaakios arasında Bizanslıların Haçlıları kendi topraklarında tutup ilerlemesine izin vermediği konusunda anlaştığı iddia edilmektedir.

Anadolu'da ise Türkler bulunmaktaydı. Bizans ile Türkler, Miryakefelon Savaşı’nın ardından barış dönemine girmişti. İki taraf da çatışma istemiyordu. Friedrich Barbarossa'nın asıl amacı Kudüs olduğu için Anadolu'dan sorunsuz bir geçiş yapmak istiyordu. Bu sebepten Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan ile anlaşmaya vardılar. Buna göre Friedrich Barbarossa ve ordusu Anadolu'da barış içinde geçebilecekti. Ancak, ordu Anadolu’dan geçmeye başladığında, Haçlı Ordusu çevre köylere ve kasabalara saldırmaya başladı. II. Kılıçarslan ve Türk savaşçıları, Haçlı Ordusunu uzaktan takip ederek önlerindeki su kaynaklarını kurutmaya ve meralardan hayvan geçişini engellemeye başladılar. Ayrıca, Türkmen birlikleri ara ara sürpriz saldırılar düzenleyerek Haçlı Ordusunu zayıflatıyordu. Haçlı Ordusu en sonunda, Selçuklu başkenti Konya’yı ele geçirmiştir (18 Mayıs 1190). Friedrich Barbarossa'nın antlaşmayı bozma sebeplerinden biri, Türk saldırılarına tahammül edemediği için ders verme amacıyla Konya'yı aldığı ya da bazı tarihi kaynaklara göre II. Kılıçarslan’ın oğlu Kutabettin’in, Haçlı Ordusunun Anadolu’dan geçişine karşı koymak için babasını hapsederek Haçlılara karşı mücadele ettiği iddia edilmektedir.

Friedrich Barbarossanın Göksu Nehri

Kıyısında Bulunan Anıtı
Ancak, Friedrich Barbarossa'nın amacı Konya veya Türkler değil, Kudüs'tü. Bir an önce Kudüs’e ulaşmak istiyordu. 5 gün Konya'da kaldıktan sonra ordusu ile buradan ayrılmıştır. Ordusu ile Silifke civarına geldiğinde (10 Haziran 1190) Friedrich Barbarossa, Göksu Irmağı'nda boğularak hayatını kaybetmiştir. Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa, Kudüs’ü işgale giderken Göksu Nehri'nde boğulmuştur. Ölümüyle ilgili farklı iddialar bulunmaktadır. Cesedi Göksu Irmağı'nda bulunduğu net bir gerçek olsa da İmparatorun Haziran sıcağında serinlemek için Göksu Nehri'ne girdiği, suyun aşırı soğuk olduğu sebebiyle kalp krizi geçirerek öldüğü, diğer bir sanıya göre ise Friedrich Barbarossa'nın Göksu'da boğulan bir askere yardım etmek için suya girdiği ve Göksu'nun çok hızlı ve debili akması sebebiyle akıntıya kapıldığı iddia edilmektedir. Genel kabul gören görüş ise Friedrich Barbarossa'nın Göksu Irmağı'nı atıyla geçerken ağır zırhları nedeniyle suya düşüp boğulduğudur.

Friedrich Barbarossa'nın ölümünden sonra ordusu perişan olmuş ve güç bela geri dönebilmiştir. Alman tarihi açısından Friedrich Barbarossa, çok önemli bir komutan olup Naziler II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'nde Ruslara karşı başlattıkları cephenin ismini ona ithafen Barbarossa Operasyonu olarak koymuşlardır. Günümüzde Friedrich Barbarossa'nın öldüğü Göksu Irmağı'nın Silifke bölgesinde Barbarossa anıtı bulunmaktadır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski