Amerikayı Kuran Adam George Washington

BAŞKAN

George Washington Amerikalıların Atatürk'ü desek yanlış olmaz.Atatürk’ün bizdeki kurtuluş savaşında önderlik etmesi gibi Washington’da Amerikan Bağımsızlık savaşında yeni bir ülkenin kuruluş sürecinde üstlendiği liderlik rolü ile iki lider de çok benzemektedir.

Londra'daki efendileri Amerika kıtasında kolonilerde yaşayanları canını bezdirmişti.Her gün yeni vergiler nefeslerini kesiyor artık İngiltere’nin Amerikan kolonisindekiler için yaşanmaz hale geliyordu.
Amerika’yı kuran adamlar arasından biri olan George Washington, Amerikan Bağımsızlık savaşı sırasında Kıta ordusunun başkomutanı olup ardından Amerika Birleşik Devletlerinin ilk başkanı olmuştur.

George Washington Kimdir


George Washington (1732-1799) İngiliz Kraliçesi’nin tebaası ve zengin bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. 1752 yılında bir tür sömürge ordusuna katıldı. Amerika'daki Fransız ve İngiliz kolonileri arasında patlak veren Fransız ve yerli savaşında İngiltere adına kurşun sıktı. Cesaretiyle göz doldurmuştur.

Ancak İngiliz subayların Amerika’da yaşayan kolonilerde oluşturduğu milisleri ve Amerikan askerlerini bu savaşta sürekli sınır güvenliğinde kullanmaları, Koloni haklarının yaşamanı umursamamaları George Washington’da İngilizlere karşı kapanmayan bir kin oluşmasına sebep olmuştur.

Savaştan sonra George kendisini tarıma adamış, ancak sürmek istediği sakin hayat bir türlü gerçek olmamıştı. İngilizlerin amansız vergilerle Amerika'daki tebaasını canından bezdiriyordu. Böylesi bir atmosferde yeter söz Amerikalıların diyen biri de George oldu. Tekrardan aktif mücadeleye daldı. Bağımsızlığın konuşulduğu kongrelerde Virginia adına katıldı ve elini taşın altına sokarak, 1775 yılında tüm koloni güçlerin komutanı olarak İngiltere'ye karşı aynı safta yerini aldı. Askerlerin giyim kuşamından, yiyeceklerine dek ilgilenen George Washington, ilk başlar koca imparatorluk güçlerine karşı dayanamazsa da 1777 yılında İngilizlere sert bir darbe indirdi ve dünyanın dikkatini çekti. Bu başarının üstüne İngilizlerin can düşmanı Fransızlar gecikmeden, yeni bu güce yanaşıp Amerikalılarla müttefik oldu. Karadan ve denizden Fransızların desteğini alan Washington, 1781 yılı Kasım ayında İngilizleri York'ta yendi. Ardından barış anlaşması ve yeni kurulacak ülkenin anayasasına dair çalışmalar başladı.

Savaşın ardından Washington liderlik yapmaya başlayarak ülkeyi birleştirecek ve diğer tüm kolonilerin tarafından yeni anayasanın imzalanması sürecinde etkisini koyarak hepsini uzlaştırmayı başarmıştır. Nitekim bu başarılarıyla 1789 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk başkanı oldu.

News Week dergisinin anketine göre Amerika'daki okul öncesi çocukların yüzde 15 i hala Beyaz Saray’da başkanın George Washington olduğuna inanıyor. Fransız ve yerli savaşında pardösü ve şapkasından dört kurşun deliği tespit edilmiş, altındaki 2 at vurulmuş ama bu çatışmalardan tek bir çizik dahi almamıştır. Bir Kızılderili şefi onun için bu adam da sihir var büyük işler yapacak demiştir. George Washington hiçbir zaman okula gitmemiş, sadece birkaç özel ders almıştır. Karışı ve yakın arkadaşları ona general diye seslenmiş, ülkenin en önde gelen likör ve viski üreticilerinden biri olmuştur. Karısı Martha Washington bağımsızlık savaşı boyunca kocasının yanında cephede yer almıştır. Annesi Mary Ball ile mesafeli bir ilişkisi olmuştur. Ordu komutanı olarak cephede savaşan ilk ve son Amerikan başkanı olmuştur. Başkan seçildikten sonra ortaya atılan kral ilan edilmesi gerektiği fikrini reddetmiş, olağanüstü halk desteğine rağmen 8 yılın sonunda görevinden ayrılarak Amerikan demokrasinin kurumsallaşması açısından rol modeli olmuştur.

George Washington kölelerin serbest bırakılmasını sağlayan tek kurucu babadır. Kölelerin hakları ve köleliğin kaldırılması ile ilgili çok geniş çalışmalar yapmış fakat nefesi yetmemiştir. Serbest bıraktığı 100 kadar kölesinin bakımı üstlenmiş, hiçbir partiyi temsil etmeyen tek Amerikan başkanı olmuştur. Katır kullanan ilk çiftçi olduğu, topraklarında marihuana yetiştirdiği bilinmekte olup, başkan olan ilk masondur ve bu gelenek olarak günümüze kadar Amerikan başkanları boyunca devam etmiştir.Daha sonra İngiltere ile olan ilişkilerini normalleştirmiştir.

Her ne kadar kahraman ve lider olarak ülkesinde görülse de tam bir Kızılderili düşmanıdır. Kızılderili soykırımı mimarlarındandır. Yeni kurulan ABD düşman gördüğü Kızılderilileri azaltmak için onların geçimini sağladığı her şeyi yakıp yıkmışlar Abd ordusundan Tümgenerel Sullivan’ın 1779 yılında raporunda belirttiği gibi Kızılderilileri vahşi hayvan gibi avlamışlardır. Tüm bunlar George Washington’un emriyle yapılmış olup “Yerliler Beyaz halktan toplu yıkımdan başka bir şey görmeyi haketmeyen vahşi hayvanlardır” George Washington sözleri arasında Kızılderililere bakış açısını ortaya koyan bir açıklamadır. İkinci kez istemese de başkan seçilen Washington, 1799 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski