Tarihin En İlginç Ordusu Pers Ölümsüzleri

savaş

Pers Ölümsüzleri, Pers İmparatorluğu zamanında var olan çok özel bir ordudur. Tarihin en çok korkulan askeri ordularından biridir. Peki Pers Ölümsüzlerini bu kadar korkulan yapan şey neydi ve neden 'ölümsüz' olarak adlandırıldılar?

Pers Ölümsüzleri, milattan önce 550'den milattan önce 330'a kadar süren Ahameniş İmparatorluğunun neredeyse tüm ömrü boyunca faaliyet gösteren, yaklaşık iki yüzyıllık seçkin bir askeri birlikti. İkinci Kiros'un Babil fethinden sonra oluşturulduğu düşünülür. On bin kişilik Ölümsüzler, imparatorluğun birliklerinin en üst seviyesini temsil ediyordu ve hem imparatorun muhafızları hem de daimi ordunun bir parçası olarak görev yapıyorlardı.

Ölümsüzler savaş meydanında kendi ölülerini bırakmazdı. Bu sayede ölülerini kimse görmezdi. Sayıları hep zaman 10 bin olarak sabitti. İçlerinden ölen, sakat kalan, ağır yaralanarak veya emekli olarak ayrılan olursa, hemen eksilen ölümsüzler sayısı tamamlanıyordu. İsimlerinin "Ölümsüzler" olmasının sebebi buydu. Yani 10 bin kişilik bu özel kuvvetin sayılarının hiç azalmamasıdır. Bir kişi bile eksilse hemen onun yerine biri alınır ve 10 bin kişi tamamlanacak şekilde oluşturulmuştur.

Ölümsüzler, güçlü kuvvetli uzun boylu atletik gençler arasından seçilen, dünyanın dört bir tarafından getirilen özel savaş hocaları eşliğinde iki yıl boyunca özel eğitilen ve güçlü kuvvetli olmalarını sağlayacak şekilde özel beslenmeye tabi tutulan, seçkin askerlerden oluşan bir birliktir.

2 sene boyunca çok ağır şartlarda savaş ve harp üzerine yetiştirilen bu birliğe, Ölümsüzlerin arasına katılması için sağlam hazırlanma ve intibak süreci yetmemektedir. İki senelik özel eğitimi bitiren ölümsüz adayları, imparatorluğun sınır bölgelerine gönderilerek buradaki savaşlarda kendilerini ispatlaması sağlanır. Bu savaşlarda zorlu şartları yerine getirip hayatta kalmayı başaran askerler geri döner ve ancak bu şekilde Ölümsüzler arasına katılır.

Pers Ölümsüzleri düşmana korku salan efsaneleşen bir ordudur. Savaşlara direkt olarak katılmayan Pers Ölümsüzleri, tehlikeli şartlarda ve savaşın gidişatına göre savaşa dahil olurlar.

Tarihî kaynaklarda parlak zırhları giydikleri ile geçen ölümsüzler, altın taşımaları sebebiyle zengin oldukları düşünülür. İran Saray duvarlarındaki resimlerde ve tarihi anlatımlarda yüzlerini maskelerle kapattıklarına dair bir kanıt olmamasına rağmen suratlarını peçe ya da kumaş ile gizlemiş oldukları ileri sürülebilir. Rivayet odur ki Zagros dağlarına özgü sert ve güçlü yapıdaki Nisaia atlarına binerlerdi.

Ölümsüzler özellikle Pers İmparatorluğu'nun Yunanistan işgali sırasında ve Thermopylae Savaşı'nda ön plana çıkmıştır. Savaşın bitirilmesinde kilit rol oynayan Pers Ölümsüzleri, savaşan Sparta ordusunun etrafını sararak savaşın bitmesini sağlamışlardır. Tabii ki bu o kadar kolay olmamıştır. İlk etapta Spartalılar, devasa Pers ordularına 3 gün boyunca ufak bir kuvvetle direnmesinin ardından Ölümsüzler, bir Sparta askerinin ihanet etmesi ve yol göstermesi ile farklı yoldan Spartalıların etrafını çevirerek, Kral Leonidas'ın kafasının kesilmesiyle savaşı kazanmışlardır.

Asırlardan beri efsaneleşen bu önemli ordu, dünya ve Pers tarihine geçmiştir. Gizemli bir halde görünen Pers Ölümsüzleri, savaşlarda ok, yay, mızrak, balta, hançer, kılıç dışında silah ve zırh kullanmayan, tamamen atağa dönük bir savaş sanatı politikası izleyen savaşçılardan oluşmuştur. Pers Ölümsüzleri bazı tarihi kaynaklarda cüzzamlı oldukları geçmektedir. İsimlerinin ölümsüz denmesinin bir diğer sebebi de Yunan kaynaklarının daha sonra bu özel Pers savaşçılarına verdikleri ismin ölümsüz olarak tercümesiyle gerçekleşmiştir.

Ölümsüzlerin sonunu milattan önce 331 yılında Büyük İskender'in Makedon ordusu getirdi. Büyük Kiros'un kurduğu ölümsüzler, yine bir Büyük olarak adlandırılan İskender ile tarihe karışmıştır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski