Ünlü Keskin Nişancı Vasili Zaytsev Kimdir

RUS


Vasili Zaytsev 23 mart 1915-15 aralık 1991 Sovyet keskin nişancısıdır. Sovyetler birliği SSCB kahramanlık madalyası sahibi olup, hakkında filmler çevrilmiştir. İkinci dünya savaşı esnasında özellikleri Stalingrad savunmasında birçok düşman askerini öldürmüş, tarihin en iyi keskin nişancılardan biridir.

Vasili Zaytsev Kimdir


Vasili Zaytsev (Vassili Zaitsev) Ural dağlarında Rusya’nın Çelyabinsk bölgesinin Elino köyünde bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Gençliğinde çobanlık ve avcılık yapmıştır. Zaytsev, 1936 da Sovyet Pasifik filosuna katılır. İlk savaş deneyimini 1942'de 1047 piyade alayı mensubu olarak Stalingrad'da yaşamıştır. Normal bir piyade olarak ve standart piyade tüfeği ile 30 kadar düşman askerini öldürünce, üstleri onu atıcılık kabiliyetini dikkate alarak ona sniper tüfeği vermiş, kendisine verilen keskin nişancı tüfeği ile üç aylık bir zamanda çok sayıda Alman askerini öldürmüştür. Bu esnada cephedeki Rus askerinin moralini yüksek tutmak için başarıları devamlı basına yansıtılmış ve propaganda amaçlı olarak kullanılmıştır.

Asteğmen Vasili Zaytsev 10 Ekim ile 17 Aralık 1942 tarihleri arasında Stalingrad’da 225 Alman askerini öldürmüştür. Kurbanlar arasında 11 adet Alman keskin nişancısı vardır. Ocak 1943 te nişan aldığı gözünden ciddi şekilde yararlanır.Fakat yetenekli bir cerrah tarafından gözü kurtarılır ancak göreve dönmesine izin verilmez. Ardından kendisi keskin nişancı eğitmeni olarak görevlendirilmiş ve 28 keskin nişancı yetiştirmiştir. Dahası keskin nişancı sniper üzerine 2 adet eğitim kitabı yazmıştır. Bu kitapları günümüzde halen Rusya askeri okullarında okutulmaktadır. 22 Şubat 1945'te Sovyetler birliği kahramanı nişanlıyla ödüllendirilmiştir.

Aslında Zaytsev Rusların en iyi keskin nişancısı değildir. Fakat 2001 yılında hayatı filme çevrilmiş, başrolünü Jude Law'ın oynadı "Kapıdaki Düşman" isimli Hollywood filmiyle adını dünyaya duyurmuştur.

Vasili Zaytsev, Stalingrad savaşının en önemli figürlerinden ve kahramanlarından biri olmuş ancak filminde iddia edildiği gibi Alman keskin nişancı binbaşı ile yaşadığı düellolar, yapılan yoğun araştırmaya rağmen kanıtlanamamıştır.
Savaş bittikten sonra Yüzbaşı Zaytsev olarak terhis olmuş, Kiev'de bir tekstil fabrikasında çalışmaya başlamıştır. 15 Aralık 1991 de ölmüş ve Kiev'deki Lukyanivski askeri mezarına gömülmüştür.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski