Tarihin En Acımasız ve En Ünlü Keskin Nişancıları

HAYHA

Keskin nişancılara Sniper adı verilir. Ordunun en gözde ve en önemli birimlerinden biridir. Özellikle savaşlarda kahramanlıklarıyla nam salan ve dünya üzerinde yapılan savaşlarda tarihe geçen pek çok keskin nişancı bulunmaktadır. İşte en ünlü keskin nişancılar;

Beyaz Ölüm Sami Häyhä

Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi keskin nişancısı sayılan Sami Häyhä, Finlandiya ordusuna mensup, tarihe geçmiş sniperdır. 1939 -1940 yılları arasında Rusya ve Finlandiya arasında yapılan ve Kış Savaşı adı verilen, Rusya'nın Finlandiya' yı işgali olarak bilinen savaşta, çok sayıda asker öldürdüğü kayıtlara geçmektedir. Bu müthiş başarısının ardından, Ruslar ona Beyaz Ölüm lakabı takmışlardır. Sami Häyhä'yı, meşhur kılan başka özelliği ise düşmanları tarafından, onu güneş ışığındaki yansımanın görülmemesi için Sniper tüfeğinde bulunan dürbünü kullanmamasıdır. Karın içinde çok iyi kamuflaj yapan Sami Häyhä, eksi 40 derecede nefesinin belli olmaması için ağzına kar alıp öyle atış yaptığı bilinmektedir. Bu kadar başarılı olan Sami Häyhä, toplamda 705 kişiyi öldürdüğü söylenmiştir.

Lyudmila Pavlichenko

Pavlichenko,  İkinci Dünya Savaşı sırasında, Rus ordusuna katılan, gönüllü kadın askerlerden biridir. Savaş sırasında gösterdiği üstün başarılar nedeniyle, pek çok ödül ve madalya almıştır. Dönemin Amerikan başkanı tarafından, beyaz saraya kabul edilen ilk SSCB vatandaşı olmuştur.

Kırım ve Odessa'da, Nazilere karşı mücadele eden bayan sniper, toplamda 300 kadar Nazi askerini öldürmüş, savaşın ardından meşhur olmuştur. Mankenler kadar güzel olan Pavlichenko hakkında yakın zamanda hayatını anlatan bir film çekilmiştir.

Vassili Zaitsev

Vasili Zaytsev İkinci Dünya Savaşı sırasında, ön plana çıkmıştır. Küçükken Ural dağlarında, dedesi tarafından avcılık konusunda iyi eğitilmiş ve bu hünerlerini Naziler karşısında göstermesi ile Sovyet Rusya'nın kahramanı olmuştur. Ardından Hollywood tarafından filmi çekilen Vassili Zaitsev, tarihe geçmiş en iyi keskin nişancılardan biri sayılmaktadır.


Beyaz Tüylü Sniper Carlos Hathcock

Amerikan Deniz Kuvvetlerinde görevli bulunan Carlos Hathcock, Vietnam Savaşı sırasında başarılara imza atmış ünlü biridir. Savaş sırasında iki hafta içinde, yüzden fazla kişiyi öldürmesi sonucu namı yayılmış, bunun üzerine Vietnamlılar onun başına yüksek ödül koymuşlardır.

Hathcock, popüler Amerikan sinemasının, psikopat Sniper askerlerinden biri olarak iyi tasvir edilmiş ve Amerikan Popüler Kültürüne malzeme olmuştur. Genç yaşta girdiği Amerikan ordusunda büyük başarılara imza atan Hathcock, kamuflaj konusunda oldukça yetenekli olduğu için ona beyaz tüylü Sniper lakabı takmışlardır.

Bağdat Sniperı Juba

Amerika'nın, Irak devletine demokrasiyi getirmesinin ardından, bölgedeki Amerikan askerlerine karşı, keskin nişancılığı sayesinde uzak mesafeden yaptığı sniper atışları ile büyük başarı sağlamış ve 600 kadar Amerikan askerini öldürüp bunları daha sonra YouTube' da yayınlayan Juba, efsaneleşmiş bir keskin nişancıdır. Iraklılar tarafından popüler olan sniper, interneti etkin kullanma ile oldukça adından söz ettirmiştir.

Korkunç Abdül

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Çanakkale cephesinde Mehmetçik büyük başarılara imza atmış ve dünyaya kafa tutmuştur. Bu savaşta pek çok kahramanımız ön plana çıkmış ancak Anzaklar'ın korkunç Abdül lakabını taktığı milli gururumuz, keskin nişancı olarak sıyrılıp ön plana çıkmıştır. 

İsmi tam olarak bilinmeyen Abdül, Osmanlı ordusu için Çanakkale'de savaşmış ve öldürdüğü düşman askerleri ile orduya moral sağlamıştır. Savaş ortamında iyi Kamufle olup bu sayede pek çok düşman askerini etkisiz hale getirmiştir. Abdül, düşman tarafının ünlü nişancısını 1 hafta boyunca takip etmiş, onu öldürmek için tetiğe asılmıştır. Ancak yaralı kurtulan Sniper, iyileştikten sonra cepheye tekrar dönmüş ve Abdül'ü takibe almış, tekrar karşılaştıklarında ise ne yazık ki Abdül'ün tetiğe basmakta geç kalması sonucu şehit düşmüştür.
Abdül için geçtiğimiz yıllarda baş rollerini Gürkan Uygun'un oynadığı bir filmde çekilmiştir.

Ramadi Şeytanı Chris Kyle

Amerika'nın Irak'ı işgali sırasında, Amerikan ordusuna yazılan ve özellikleri sayesinde keskin nişancı sınıfına alınan Chris Kyle, Irak'ta yaklaşık 250 civarı kişiyi öldürmüştür. Bir deniz piyadesi olarak hayatı filme çekilen Amerikan Sniper, savaşın ardından ülkesine dönünce, psikolojik sorunlar yaşadığı iddia edilen eski bir asker tarafından öldürülmüştür.

Francis Pegahmagabow

Birinci Dünya Savaşı sırasında, Kanada ordusu adına savaşan, Gürcü asıllı olan keskin nişancı Francis Pegahmagabow, Birinci Dünya Savaşının en ilginç hikayelerinden biri olmuştur.

Gönüllü olarak en kanlı çarpışmalara katılan bu keskin nişancı hakkında psikolojik sorunları olduğu ve hatta deli olduğu lanse edilmektedir. Yaklaşık 370 kişiyi öldüren ve 300 civarı kişi esir alan sniper, savaşın ardından kayıplara karışmış izi bulunamamıştır. Tarihte en çok öldürülmek istenen kişi olduğu düşünülen Francis Pegahmagabow' un bilinçli olarak izini kaybettirdiği düşünülmektedir.

Tarihin Bilinen İlk Keskin Nişancısı Thomas Plunkett

İngilizler adına cephede savaşan İrlandalı bir asker olan Thomas, İngiliz-Fransız Savaşı sırasında, yaklaşık 600 metre mesafeden, Fransız generalini vurması sonucu savaşta büyük bir başarı sağlamıştır.

Bu kritik atışı, yakın mesafe olarak tasarlanan eski bir tüfekle yapması, onun ne derece iyi bir keskin nişancı olduğunu gösterir. Fransız Generalini öldürmesi atışının tesadüf olarak düşünülmesini hisseden Plunkett, generalin yanındaki Emir Erini de aynı mesafeden vurmuş ve bunun bir tesadüf olmadığını kanıtlamıştır.
Not: O dönemde askerler en fazla 50 metre mesafeden atış talimi yapmaktaydı.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski