Padişah II. Ahmet (1643-1695), Sultan İbrahim'in padişah olan üçüncü oğludur. Annesi Hatice Muazzez Sultan olup 21. Osmanlı padişahı ve 100. İslam halifesidir.
Şehzadelik döneminde iyi bir tahsil almıştır. Kardeşi II. Süleyman döneminde 4 yıl kafes sisteminde kalmıştır.
48 yaşında, 21 Haziran 1691'de Edirne'de tahta çıkmış ve ölene kadar bir daha İstanbul'a adım atmamıştır. Abisinin veziri Fazıl Mustafa Paşa'yı sadrazamlıkta bırakmıştır. Ancak her şey yolunda giderken, Fazıl Mustafa Paşa'nın Meydan Savaşı'nda talihsiz bir şekilde ölmesiyle hem savaş kaybedilmiş hem de Osmanlı büyük bir devlet adamından mahrum kalmıştır. Bu olayla birlikte Köprülüler Devri sona ermiş ve Osmanlı'nın tarihi bir nevi tersine dönmüştür.
Sultan II. Ahmet, II. Viyana Kuşatması sonrasındaki çatışmalarla uğraşmıştır. II. Ahmet, Sakız Adası'nın geri alınmasını çok istemiştir. Bu sebeple Dalmaçya kıyılarındaki bazı kaleler ele geçirilmiştir. Sakız Adası'nın geri alınmasını çok istemesine rağmen, bu durumu göremeden vefat etmiştir. 4 yıl süren kısa saltanatı boyunca dikkate değer bir başarı gösterememiştir. Divanı Hümayun toplantılarına önem vermiş ve şiir ile musikiye meraklı bir sultan olarak tanınmıştır. Vatansever bir sultandır.
Tedbirli kıyafet giyerek halkın arasında dolaştığı, Arapça ve Farsça'yı bildiği ve iyi bir padişah olarak anıldığı bilinmektedir.
Yorum Gönder