Hastings Savaşı Nedir – Hastings Muharebesinin Önemi



1066 yılında İngiltere'de Fransa'nın Normanları ile İngiliz Anglo-Saksonları arasında gerçekleşen Hastings Muharebesi, İngiltere tarihi açısından en önemli savaşlardan biridir. Savaşın tarafları, Günah Çıkarıcı Aziz Edward’ın ölümünün ardından taht üzerinde hak iddia eden Anglo-Sakson İngiltere Kralı Harold Godwinson ve Normandiya Dükü I. William'dır (Namıdeğer Piç William).

Normandiya Dükü I. William (1028-1087), yine Normandiya Dükü olan babası Robert'ın, Herleva'dan olma gayrimeşru oğludur. Bu sebepten dolayı tarihte Piç William (William the Bastard) lakabı ile de bilinmektedir.

Hastings Muharebesi'ne sebep olan olay, İngiltere Kralı Dindar Edward'ın ölümü (Ocak 1066) olmuştur. Kral Edward çocuksuz ve vârissiz olarak ölünce, iki aday taht üzerinde hak iddia etmiş ve Hastings Savaşı yaşanmıştır. Kral Edward, 1065 yılının sonunda tahta kimin geçeceğini belirtmeden yatağa düşer ve konuşamaz. Ölümünün ardından Witengemot toplanarak yeni kralın, İngiltere’nin en güçlü ailelerinden Kont Godwinson’un oğlu, Dindar Edward’ın sağ kolu Harold Godwinson olmasına karar verir. 6 Ocak 1066 yılında Harold Godwinson, İngiltere kralı olarak tahta çıkar.

Ancak Fransa kıyılarında Normandiya Dükü olan I. William, bu haber üzerine sinirlenerek İngiltere’yi işgal planına girişir. Çünkü Dindar Kral Edward’ın kuzeniydi ve yaklaşık on beş yıldır İngiltere siyasetinde önemli kararlar alıyordu. Ayrıca William, Kral Edward’ın tahtı kendisine bırakacağına dair söz verdiğini iddia eder. Harold ise ölüm döşeğinde Kral Edward’ın bu karardan vazgeçtiğini ve tahtı kendisine bıraktığını öne sürer. William, hem verilen söz gereği hem de Edward’la olan akrabalık ilişkisi sebebiyle tahtın kendisine ait olduğunu düşünmektedir. Harold’un yeni kral olması üzerine yaklaşık yedi yüz gemi yaptırıp pahalı savaş ganimetleri vadettiği, genelde paralı askerlerden oluşan bir ordu toplayarak Normandiya kıyılarında (Fransa) hava koşullarının düzelmesi için yaklaşık yedi ay bekler.

Bu arada taht üzerinde başka bir hak iddia eden Norveçli Harald Sigurdsson (Hardrada) ortaya çıkar. Harald, beraberindeki Viking ordusuyla İngiltere tahtını almak için sefere çıkar; ancak Harold Godwin ve ordusu, Vikingleri Stamford Bridge muharebesinde yener ve bu sorunu ortadan kaldırır (yirmi beş Eylül 1066). Harald Hardrada, Stamford Köprüsü savaşında öldürülmüştür.

Normandiya Dükü William, Ekim ayı gelince yaklaşık yedi bin kişilik ordusuyla hava şartlarının düzelmesini bekleyerek gemilerle yola çıkar. On iki Eylül 1066’da yola çıkan gemiler, yirmi sekiz Eylül 1066’da Doğu Sussex kıyısında bulunan Pevensey’e çıkar. Bu durumu öğrenen Harold da Doğu Sussex’e giderek Hastings yakınlarındaki bölgeye gelir.


Harold’un ordusu genel olarak piyadelerden oluşurken, William’ın ordusu büyük ölçüde atlı süvarilerden oluşmaktaydı. İki ordu da güç ve sayı olarak birbirine denk bir konumdaydı. Ancak Harold’un Anglosakson ordusu, yeni savaştan çıkmış olması ve uzun bir yol kat etmiş olması nedeniyle yorgun durumdaydı.

Ancak Harold, ordusuyla birlikte hakim bir nokta olan Senlac Tepesi'nde konuşlanmıştı. William, Anglosakson ordusunu buradan indirmesi gerektiğini biliyordu. İlk etapta, Norman ordusu atlılarıyla Senlac Tepesi'ne saldırır. Anglosakson ordusu bu süvari saldırısını püskürtür ve geri çekilir. İlk saldırıyı püskürtmeleri, Anglosaksonların kendine güvenini artırmıştır.

Ancak William’ın ilginç bir planı vardır. William, tarihimizde de önemli bir yere sahip olan sahte ricat taktiğini düşmana uygular. Yani Norman atlıları bir anda Anglosaksonlar üzerine saldırıya geçer. Tam yarı yola geldiklerinde atlılar geri döner. Moralli Anglosaksonlar, bu hamle üzerine Normanların korktuğunu zannederek atlıların peşine düşer.

Savunma safları bozulan ve hakim tepeden inen Anglosaksonların üzerine gerçekleşen ikinci Norman saldırısı, şaşkına dönen Anglosaksonları yok eder. Hastings Muharebesini Normanlar kazanır ve Harold Godwinson, savaş alanında gözüne ok saplanması sonucu ölür. Bazı tarihi rivayetlere göre ise Kral Harold Godwinson, dört Norman atlı süvarisi tarafından öldürülüp parçalanmıştır.

İngiltere Tarihi için Hasting Ne Demek

Hastings Savaşı’nın tam tarihi 14 Ekim 1066 yılıdır. Hastings Muharebesi, İngiltere tarihi açısından oldukça önemli bir dönüm noktasıdır. Savaşın sonucunda İngiltere, Normanlar tarafından fethedilmiştir. William, Hastings Savaşı'nın ardından ordusuyla Britanya'nın büyük bir kısmını birkaç yıl içinde ele geçirmiştir. İngiltere’nin yeni kralı, daha sonra "Fatih William" (William the Conqueror) adıyla anılmaya başlamıştır.

Hastings Muharebesi’nin ardından Britanya adasında Fransız hâkimiyeti başlamıştır. Bu nedenle Harold Godwinson, son Anglo-Sakson İngiltere kralı olarak tarihe geçmiştir. Normanların adaya hakim olmasıyla birlikte, İngiliz tahtında İngilizce bilmeyen krallar dönemleri de başlamış olacaktır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski