Nazilerin Çöl Tilkisi Tankların Efendisi Erwin Rommel Kimdir

a

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Generali olarak çöl tilkisi lakabıyla anılan dost ve düşman pek çok siyasetçi ve komutanın takdirini kazanan, askeri taktiksel açıdan bir deha sayılan Erwin Rommel, Nazi Almanya'sı adına İkinci Dünya savaşında özellikle, Kuzey Afrika çöllerinde elde ettiği başarılar ile adından söz ettirmiştir.

Erwin Rommel Kimdir

Erwin Rommel 1891'de Almanya'nın Stuttgart şehrinde dünyaya gelmiştir. Öğretmen Bir babanın oğludur. Erwin Rommel Birinci Dünya Savaşı'nda Alman ordusunda teğmen olarak çeşitli cephelerde savaşmış, savaşın ardından Sivil hayata geçmeyi tercih etse de ailesinin orduda kalmasını istemesi sebebiyle Alman ordusunda görevini sürdürmüştür.

Rommel , Almanya'da savaş akademilerinde eğiticiliğe başlamış ve 1937'de yazdı İnfanterie greift an (piyade hücumu) adlı kitap ile ismini duyurmuştur.
Bu kitap sayesinde Hitler'in kulağına gelen Rommel, Hitler tarafından kendi özel koruma Birliği'nin (issah führer begleit bataillon)başına getirilmiştir.
Hitlerin en yakın adamlarından biri olan Rommel, aynı hızla taktiksel ve askeri dehası sayesinde Ordu içerisindeki basamakları yükseltmeye başlamıştır.

Rommel ve Blitzkrieg

Adolf Hitler, İkinci Dünya Savaşı'na Polonya işgali de başlamış ve hemen ardından çok istediği Fransa'yı işgali hazırlanıyordu. Yakın Koruma Birliği'nin komutanı Erwin Rommel, Hitler'den bir panzer Tümenine komutanlık yapmayı istedi.

7. panzer Tümeni komutanı olarak atanan Erwin Rommel, bu tümenin savaş içerisindeki başarılarının ardından hayalet tümen (gespenster division) olarak adlandırılmasının sağlamıştır. Aslında Yıldırım savaşının iki basit tekniği vardı, hızlı ve şaşırtıcı olmak. Rommel ikisini de çok iyi yapıyordu. Alman ordusu, Rommel ve hayalet tümen Manş denizine ulaştıktan günler sonra Fransa kıyılarına gelebilmişti.

Nazilerin Savaş doktrini olan Blitzkrieg yani yıldırım Savaşı taktiğini en iyi uygulayan ve bu taktiği öncüsü olan Rommel, Yıldırım taktiği adı verilen savaş taktiği ile zırhlı motorize Birlikler, tanklar ve panzerlerle önce düşmanın üzerine hızlıca giderek onları paniğe sokmuş ve ardından onları çevreleyerek etkisiz hale getirmiştir. Yıldırım taktiği Blitzkrieg Polonya ve özellikle Fransa işgalinde, Nazilere oldukça büyük avantaj sağlasa da, zaman içerisinde ihmal yollarında yaşanan sıkıntılar ve düşmanın farklı savaş teknikleri geliştirmesi sebebiyle işe yaramamıştır.

Erwin Rommel Afrika Korps

Rommel Afrika Çöllerinde

Erwin Rommel'in çöl tilkisi olarak adlandırılmasının nedeni, Naziler adına Kuzey Afrika'da yaptığı inanılmaz işlerdir.

Avrupa cephesinde Nazi Almanyası adına işler oldukça iyi giderken Hitler'in müttefiki Mussolini ise Doğu Avrupa ve Afrika kıyılarında hezimet üstüne hezimet yaşıyordu. Mussolini'nin çenesi kadar güçlü olmayan ordusu, büyük bir güçle yüklendiği Yunanistan'da başarılı olamamış ve Libya'da da zor durumdaydı.

Rommel, Avrupa Kıtası'nda Naziler adına İngiliz ve Fransızların karşısında oldukça başarılı bir savaş çıkarmasının ardından terfi ettirilmiş ve 15. panzer Tümeninin başına getirilmiştir. Avrupa'daki bu başarılarının ardından Hitler tarafından 15. panzer Tümeni ve Rommel sıkıntıda oldukları Kuzey Afrika (Afrika Korps Almanların 2. Dünya savaşında Afrika'daki birliklerine verilen isim) Cephesi'ne Libya kıyılarına gönderilmiştir. İlk etapta Erwin Rommel, İtalyanlara yardım için Libya'ya gönderilse de daha sonra Almanlar adına Sahra Çöllerinde büyük mücadelelere girmiş ve ilk etapta oldukça başarılı olmuştur.

Kuzey Afrika'da işler Erwin Rommel gelene kadar hiç de yolunda gitmiyordu. İngilizler bölgede Alman ve İtalyan birliklerine ağır kayıplar verdiriyor ve Almanlar bozgun üstüne bozgun yaşıyordu.
Bu sebepten Hitler, Erwin Rommel'e savunmada kalmasını ve bölgeyi korumasını istemiştir. Ancak Erwin Rommel Libya'ya gittiğinde bölgedeki Alman birliklerini toplamış ve saldırıya geçmiştir. Yaptığı saldırı savaşlarında İngilizlere oldukça ağır kayıplar verilmiştir. Savaşlarda başarılı olmasında, uyguladığı şaşırtıcı ve zekice savaş taktikleri ona, çöl tilkisi lakabı almasını sağlamıştır.

Çöl Tilkisi Rommel

Erwin Rommel'in şaşırtıcı savaş taktiklerinden bahsedersek, tankların ve araçların arkasına çalılar bağlatıyordu. Bu sayede düşmanın üstüne ilerlerken araçlardan Kalkan yoğun toz bulutu İngilizler tarafından çok büyük bir Alman birliğinin geldiği izlenimi veriyor ve bu sayede İngilizler, üzerlerine büyük bir Alman birinin geldiğini zannedip geri çekilmek zorunda kalıyorlardı.

Ayrıca Erwin Rommel sayıca az askeri, teçhizatın çok yetersiz olmasına rağmen düşman cephanelerine ve araçlarına el koyarak savaşı devam ettirmiş ve başarılı olmuştur. Öyle ki savaşta ele geçirdiği İngiliz araçları ile İngilizler üzerine seferler düzenlemiş, hatta savaş esnasında İngiliz ve Alman araçlarının birbirlerine karıştığı kayıtlara geçmiştir. Erwin Rommel'in bir başka ilginç ve özel kılan olay ise kendisine istenildiği zaman ulaşılmasıydı. Nerede olduğu savaş esnasında hiçbir zaman bilinmeyen Rommel, bir sorun çıktığında ise sorunun bulunduğu yere gelip çözüp, oradan ayrılırdı.

Bu sebepten savaş esnasında Erwin Rommel'in yaşadığı ilginç bir Hadise de değinmek gerekirse Rommel ve yanındaki birkaç adamı, ele geçirdikleri İngiliz aracıyla yanlışlıkla İngiliz karargahında gelirler. Hiç bozuntuya vermeden bir gece İngiliz karargahında geceledikten sonra ertesi gün Alman Birliği'ne geri dönüp savaşa devam ederler.

Erwin Rommel savaş sırasında nerede olduğu genellikle bilinmemektedir. Hatta Afrika'da savaşta esnada Hitler kendisine bir hafta ulaşamamış ve oldukça sinirlenmiştir. Erwin Rommel'in kendi gibi karargahının da nerede olduğu hiçbir zaman bilinememiştir. Yani tümeninin ismi gibi hayalet şekilde davranan Rommel, Bu sebepten nerede ne yapacağı pek kestirilemeyen bir komutandır.

İngilizler, Rommel karşısında komutan dayandıramıyordu. Afrika çöllerinde sürekli General değişiyor ve Rommel karşısına en sonunda kendi gibi zeki bir komutan Bernard Montgomery getirildi.

Afrika çölleri Erwin Rommel ve Bernard Montgomery'nin adeta satranç tahtasına dönüşmüştü. Burada birbirleriyle sürekli gizli savaş taktikleri uyguluyorlar ve sanki akıl okuma yarışması düzenliyorlardı.

Erwin Rommel, İngiliz komutan Montgomery'e 2. El Alamein Savaşı olarak bilinen savaşta mağlup olmuştur. Her nekadar Erwin Rommel oldukça iyi mücadele etse de ordunun geri kalanı onun kadar iyi değildi. Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda Baş belası olan ikmal sorunu, Rommel'in elini kolunu bağlamıştı. Afrikan Corps'ta askerli sevkiyat Malta üzerinden geliyordu ve İngilizlerde Malta civarını sürekli sıkıştırdığı için Afrika'daki Nazi askerlerine ikmal yapılamıyordu. Bu durum, Sahra Çöllerinde ki Rommel ve ordusunun zor durumda bırakmış ve Rommel sonunda Afrika'dan çekilmiştir. Ancak 2. El Alamein Savaşı'nda geri çekilirken Rommel ve Naziler oldukça şaşırtacak derecede oldukça az bir asker kaybı yaşamıştır. Hatta geri çekilme esnasında kendisinden sayıca fazla Amerikan askerlerine kayıplar verilmiştir. (Kasarin Savaşı'nda 1000 kadar Nazi kaybına karşılık Amerikalılar 6000 asker kaybetti)

Erwin Rommel çöl tilkisi lakabının hakkını verecek şekilde geri çekilme de şaşırtıcı taktikler izlemiş, bunlardan en ünlüsü şeytan bahçeleri adı verilen mayınlama tekniği olmuştur. Rommel geri çekilirken çöle mayın döşenmiş ve bu mayınların etrafına boş konserve tenekeleri yerleştirmiştir. İngiliz askerlerin mayınları temizlerken boş konserveler tenekeleri onları şaşırtıyor ve bunların arasından çıkan mayın İngiliz askerlerinin ölmesine sebep oluyordu.

Az bir asker kaybıyla Tunus'a çekilen Rommel, durum raporunu Hitler'e verdiğinde Hitler mektubunda onun geri dönmesini ve Afrika'da savaşa devam etmesini istemiştir. Ancak Rommel Hitler'e Savaşı kaybettiğini adeta haykırmış ve bunun üzerine Rommel Normandiya kıyılarına Avrupa'ya geri dönmüştür.

Rommel Avrupa'ya Geri Dönüyor

Rommel Fransa kıyılarına geri döndüğünde oldukça şaşırmıştır. Çünkü geniş Fransa kıyılarına hiçbir şekilde önlem alınmadığını görmüştür. Ardından ilk iş olarak Fransa Sahillerinde mayınlı bölgeler oluşturulmuş ve tanklar için engelleme yapmıştır. Çünkü Fransız sahillerine büyük bir çıkarma yapılacağını tahmin ediyordu.

Hitler ve Fransa kıyılarındaki generalleri sahilden geriye Atlantik duvarı adı verilen yapılar inşa ettirilmiş ve olası çıkarma karşısında bu yapılara güvenmişlerdi. Ancak Rommel Atlantik duvarının, yapılacak büyük bir çıkartma karşısında yetersiz kalacağını biliyordu ve hakkı ve çıktı.

Erwin Rommel eşinin hastalığı sebebiyle Berlin'e döndüğü anda ikinci Dünya Savaşı'nın en önemli çıkarması olan Normandiya çıkarmasının başladığının haberi aldı ve baskından bir gün sonra ulaşabildi. Yapacağı pek de bir şey kalmamıştı. Muazzam bir saldırı altındaydılar. Almanlar Fransız Sahillerinde yeniliyorlardı.

Erwin Rommel Hitler Suikasti ile Suçlanıyor

d
Hitler ve Rommel Bakın ne Kadar Samimiler
Erwin Rommel Hitler'in en sevdiği komutanı olarak gösterilmektedir. Çünkü Hitler genelde bütün generallerini aşağılayarak konuşur, sadece Rommel ile yüzü gülerek istişare de bulunurdu. Bu da fotoğraflara yansımıştır.

20 Temmuz suikasti olarak tarihe geçen olay da, Siyah Orkestra grubu olarak bilinen ve Hitler'in ölmesini isteyen muhalif grup tarafından gerçekleştirilen eylemde, Kurt ini olarak bilinen askeri sığınakta Hitler ve kurmayları toplantı halindeyken Albay Claus von Stauffenbeeg tarafından odaya gizlice sokulan bir bomba patlatılmış, odanın içerisinde bulunan çok sayıda üst düzey askeri yetkili ölürken Hitler, şans eseri bu suikasttan kurtulmuştur. Ardından bu olayı karıştığı düşünülen 5000 kişi infaz edilmiştir.

Peki Erwin Rommel ile bu suikastin Ne alakası var derseniz, Rommel'in bu suikaste parmağı olduğu ile ilgili bir delil bulunmamasına rağmen bir itirafçının Rommel'in de adının suikasta geçtiği ve hatta Hitler sonrası Rommel'in başa getirilmek istendiğini söylemesi üzerine Erwin Rommel Hitler suikasti ile suçlanmıştır.

Ardından Rommel ya mahkeme önünde Vatan hainliğiyle yargılanarak kurşuna dizileceği ailesinin ve kendisinin aşağalanacağı ya da tüm onurunun zedelenmesi yerine intiharı seçmesi teklifi yapılmıştır.

Erwin Rommel'in Hitler'e yapılan suikaste adı karıştığı gerekçesiyle mahkeme tarafından yargılanmadı. Ancak gizli bir üst düzey askeri komisyon tarafından gizlice uyarılarak intihar etmesi istendi. Bunun üzerine Rommel, 1945 yılında Fransız bombardımanı sonucunda yaralanması sebebiyle istirahat ettiği Almanya'nın Ulm kentinde siyanür kapsülü içerek hayatına son verdi. Rommel'in idam edilmek yerine intihar etmesini istenmesinin sebebi, Rommel'in halk tarafından oldukça sevilmesi ve idam edilmesinin halk tarafından, Hitler'e olan inancı kaybettirebileceği endişesidir.

Bu sebepten ilk etapta Rommel'in kalp krizi  sonucu öldüğü bilgisi halka yayılmıştır. Hatta Hitler utanmadan eşine başsağlığı Telgrafı çekmiştir.

Hitler tarafından Erwin Rommel'e görkemli bir askeri cenaze töreni yapılmış ve bu tören sonunda Rommel defnedilmiştir.
Rommel'in Görkemli Ölüm Töreni

Hitler'e yapılan başarısız suikastta Rommel'in parmağı olup olmadığı bilinmeyen bir konu olmasına rağmen onu sevmeyen generallerin, Rommel'in ipini çekmek için suikaste bilerek adını karıştırdıkları ve hatta bunu yapanların başında Rommel'e intihar teklifini yapan General Burgdrof olduğu iddia edilmektedir.

Rommel yetenekli ve zeki bir komutan olarak dost ve düşman çoğu ülkenin ve siyasetçinin saygısını kazanmıştır. Churchill için onun için methiyeler düzmüş ve Almanlar Rommel'i oldukça sevmekte idi.

Erwin Rommel en çok sevdiği eşi Maria Rommel, 1971 yılına kadar Stuttgart'ta yaşamış ve bu tarihte ölmüştür. Halk Rommel ve Ailesini oldukça sevilmiştir ki oğlu Manfred Rommel, 1974-1996 yılları arasında  Stuttgart belediye başkanlığı görevini yürütmüştür. Tüm dünyanın takdirini kazanmış komutan Erwin Rommel için her yıl ölüm yıldönümünde törenler düzenlenmektedir.

8.8 santimetre uçaksavar atanlara karşı kullanma fikri ilk olarak Erwin Rommel'den çıkmıştır.
Tank konusunda İkinci Dünya Savaşında yaptığı başarılı taktiklerle ön plana çıkan General Patton olsa da aslında tankların Efendisi'nin Erwin Rommel olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazladır. İkinci Dünya Savaşı'nda Rommel tankların oldukça ustaca kullanan zeki bir komutan olmuştur. Karşı saflarda ise aynı şekilde George S. Patton.
Erwin Rommel savaşın bizzat içinde yer alan bir komutan olmuştur. İki Dünya savaşında da çatışmalar esnasında defalarca yaralanmıştır.

İlk Bozguna uğradığı ikinci El Alamin Savaşı'nı kendi hastalığı sebebiyle Berlin'de bulunurken yaşamış, ikinci yenilgisi olan Normandiya Çıkarması ise eşinin hastalığı sebebiyle Berlin'de bulunduğu dönemde başına gelmiştir. Yani yaşadığı iki büyük bozgun da kendisi ordunun başında bulunmadığı süreçte yaşamıştır.

Erwin Rommel ismi , düşman askerlerce efsaneleştiği ve yüceltildiği gerekçesiyle kışlalarda geçmesi yasaklanmıştır.
Erwin Rommel 14 yaşındayken bir planör tasarlanmış ve bu da onun yetenekli bir mühendislik zekasına sahip olduğunu göstermektedir.

Savaşın ilk yıllarında tam bir Hitler aşığı iken daha sonradan bu düşüncelerinin değiştiği söylenmektedir. Yahudi soykırımına karşı olduğu bilinen Erwin Rommel bu sebepten Nazi olmayan Nazi olarak adlandırılır. Hitler'in diğer generallerin aksine ondan korkan değil, sorunları açık açık yüzüne korkusuzca söyleyen bir komutan olmuştur. Bunun sebebinin Hitler'in ona duyduğu saygı gösterilebilir.

Erwin Rommel'in Afrika'daki beklenmedik başarılarının ardından Hitler tarafından mareşallik nişanı verilir. Hitler'den gelen bu mareşallik nişanının ardından Rommel, "Bunun yerine Bir tümen yollasaydı daha makbule geçerdi" demiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski