Yakın tarihe damgasını vurmuş Vietnam Savaşı ve Vietnam ulusal hareketinin lideri Ho Chi Minh, 30 yıl boyunca Vietnam ulusal hareketine liderlik eden, önce Japonlarla, ardından sömürgeci Fransızlarla ve son olarak Amerika'nın desteklediği Güney Vietnam’la mücadele eden günümüz Vietnam'ın kurucu lideridir. 1954’ten ölümü 1969'a dek kuzey Vietnam devlet başkanlığını yürütmüş, Amerika'nın yenemediği ender isimlerden biri olarak tarihe geçmiştir.
Ho Chi Minh Kimdir
Ho Chi Minh, 1890 yılında o zamanlar Fransızların Hindiçini olarak bilinen Fransız sömürgesi Vietnam’da doğmuştur. Sarayda çalışan babası, Fransız sarayında eleştirilerde bulunduğu için kovulmuştur. Bu, küçük Chi'nin aklında yer etmiş ve hem monarşiyi hem de sömürgecileri yerle bir etmeyi o günlerde kafasına koymuştur. 21 yaşında bir Fransız gemisinde iş bulur ve tüm dünyayı gezer. Londra ve Paris'te yaşayan Ho Chi Minh, Fransız Komünist Partisi'nin kurucu üyelerinden biri olur. 1923’te Moskova'ya giden Chi, Lenin'in dünya çapındaki devrimi gerçekleştirmek için kurduğu komitelerde eğitim görür. Ardından soluğu güney Çin’de alarak sürgündeki Vietnamlıları bir devrimci ordu altında toplamak için kolları sıvar. 1930’a gelindiğinde Hindiçini Komünist Partisi'ni kurmuştur.
II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Japonlar, 1944 yılında Vietnam'ı işgal eder. Bunun üzerine Ho Chi Minh, vatanına geri dönerek komünist bağımsızlık hareketi adına "siyah giyen adamlar" adı verilen 10 bin kişilik gerilla ordusuyla Japonlara karşı savaşmaya başlar. Savaş bitince Japonlar yenilir ve Ho Chi Minh, ülkesinin bağımsızlığını ilan eder. Ancak Fransızların oradan çekilmeye niyeti yoktur. Ho Chi Minh bu kez Fransızlarla savaşmaya başlar. 1946’da başlayan savaş, 8 yıl sürer ve sonunda Fransızlar, Cenevre'de barış görüşmeleri yapmak zorunda kalır. Soğuk Savaş mitlerinden biri daha gerçekleşir ve Kore gibi Vietnam da kuzey ve güney olarak ikiye bölünür. Ho Chi Minh, kuzeyin devlet başkanı olmuştur ancak kafasında tek bir düşünce vardır: Vietnam'ı komünist idare altında birleştirmek.
1960'ların başında kuzey Vietnam destekli gerillalar, tarihe Vietkong olarak geçecek şekilde, Güney Vietnam hükümetine sürekli saldırılar düzenliyordu. Komünizmin yayılması ihtimaline karşı ABD, Güney Vietnam’dan desteğini eksik etmez. Ancak bu iş uzaktan yardımla olmayacağını anlayan Amerika Birleşik Devletleri, her geçen gün Vietnam'daki Amerikan askeri personel sayısını artırır. 1965 yılından itibaren bu durum tam zamanlı bir savaşa dönüşür. Amerikalılar gökyüzünden yağmur gibi bomba yağdırsa da, Vietkonglar karşısında başarılı olamaz ve devasa Amerikan nakliye uçakları eve sürekli ceset taşır. Ho Chi Minh, Güney Asya ormanlarını Amerikalılar için tam bir cehenneme çevirmiştir. Vietnam Savaşı, Amerikalıların bilinçaltına derin etkiler bırakmış bir savaştır.
Ho Chi Minh, 1969’da ölür ancak Vietkonglar mücadelesine devam eder. Nihayetinde kuzey birliklerinin güneyin başkenti Saygon'u 1975 yılında almasıyla şehrin adı Ho Chi Minh City olarak değiştirilir. Klasik bir ifade ile kendisi ölmüş, ama hayalleri gerçek olmuştur.
Vietnam Savaşı, kitle iletişim araçları vasıtasıyla dünya kamuoyunun gözünde yaşanmış ve Amerika'da büyük tepki toplayan savaşın etkileri bugün bile devam etmektedir. Dünyanın pek çok yerinde temizlik işleri, aşçılık ve yamaklık yapan, bir süre New York Harlem'de bulunan Ho Chi Minh, Amerika’daki siyahlara yapılan muameleyi görünce büyük bir şok yaşamıştır.
ABD ordusu, Vietnam’a 7 milyon ton bomba atmıştır, bu da İkinci Dünya Savaşı'nda atılan bombaların 3 buçuk katıdır. Ancak Ho Chi Minh ve adamları pes etmemiştir. Ho Chi Minh bir konuşmasında, "Sizden öldürdüğümüz her bir kişiye karşılık bizden 10 kişiyi öldürebilirsiniz, ama bu şartlarda bile kaybeden siz, kazanan biz olacağız" demiştir.
Yorum Gönder