ABD'ye Kök Söktüren Vietnamlı Ho Chi Minh Kimdir

ho chi


Yakın tarihe damgasını vurmuş Vietnam savaşı ve Vietnam ulusal hareketinin lideri Ho Chi Minh, 30 yıl boyunca Vietnam ulusal hareketine liderlik eden, önce Japonlarla ardından sömürgeci Fransızlarla ve son olarak Amerika'nın desteklediği Güney Vietnam’la mücadele eden günümüz Vietnam'ın kurucu lideridir. 1954’ten ölümü 1969'a dek, kuzey Vietnam devlet başkanlığını yürütmüş, Amerika'nın yenemediği ender isimlerden biri olarak tarihe geçmiştir.

Ho Chi Minh Kimdir


Ho Chi Minh, 1890 yılında o zamanlar Fransızların Hindi Çini olarak bilinen Fransız sömürgesi, Vietnam da doğar. Sarayda çalışan babası, Fransız sarayında eleştirilerde bulunduğu için kovulmuştu. Bu, küçük Chi'in aklında yer etti. Hem monarşiyi hem de sömürgecileri yerle bir etmeyi o günlerde kafasına koymuştu. 21 yaşında Fransız gemisinde iş bulur. Tüm dünyayı gezer. Londra'da, Paris'te yaşayan Ho Chi Minh, Fransız komünist partisinin kurucu üyelerinden biri olur. 1923’te Moskova'ya giden Chi, Lenin'in dünya çapındaki devrimi gerçekleştirmek için kurduğu komitelerinde eğitim görür. Ardından soluğu güney Çin’de alarak sürgündeki Vietnamlıları bir devrimci ordu altında toplamak için kolları sıvar. 1930’a gelindiğinde Hindi Çini komünist partisini kurmuştu.

II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla Japonların, 1944 yılında Vietnam'ı işgal etmesi üzerine vatanına geri dönerek komünist bağımsızlık hareketi adına siyah giyen adamlar adı verilen 10 bin kişilik gerilla ordusu ile Japonlar’a kök söktürmeye başlar. Savaş bitince Japonlar yenilir ve Vietnamlı devrimci, ülkesinin bağımsızlığını ilan eder. Ancak Fransızların oradan çekilmeye pek niyeti yoktu. Ho Chi Minh bu kez Fransızlarla savaşmaya başlar. 1946’da başlayan savaş, 8 yıl sürer ve sonunda Fransızlar, Cenevre'de barış görüşmeleri yapmak zorunda kalır. Soğuk savaş mitlerinden biri daha gerçekleşir ve Kore gibi Vietnam'da kuzey ve güney olarak ikiye bölünür. Ho Chi Minh kuzeyin devlet başkanı olmuştu ancak kafasında tek bir düşünce vardı, Vietnam'ı komünist idare altında birleştirmek.

1960 yıllarının başında kuzey Vietnam destekli gerillalar ki bunlar tarihe Vietkong olarak geçecektir, Güney Vietnam hükumetine, sürekli saldırıyordu. Komünizmin yayılması ihtimaline karşı adeta dünya jandarmalığına soyunan ABD, güney Vietnam’dan desteğini hiç eksik etmiyordu. Ancak bu iş uzaktan yardımla olmayacağını görünce Amerika Birleşik Devletleri, her geçen gün Vietnam'daki Amerikan askeri personel sayısını artırdı. 1965 yılından itibaren bu durum tam zamanlı bir savaşa dönüştü. Amerikalılar gökyüzünden yağmur gibi bomba yağdırsa da, Vietkonkların bileğini bükemiyor, devasa Amerikan nakliye uçakları eve sürekli ceset taşıyordu. Ho Chi Minh, güney Asya ormanlarını Amerikalılar için tam bir cehenneme çevirmişti. Vietnam savaşı Amerikalıların bilinçaltına bugün bile etkileri süren bir şekilde işlemiştir.

Ho Chi Minh 1969’da öldü ama Vietkongları mücadelesine devam etti. Nihayetinde kuzey birliklerinin güneyin başkenti Saygon'un 1975 yılında almasının ardından şehrin ismi Ho Chi Minh city olarak değiştirildi. Klasik ifade ile kendisi ölmüş, ama hayalleri gerçek olmuştu.

Vietnam savaşı, kitle iletişim araçları vasıtasıyla dünya kamuoyunun gözünde yaşandı ve Amerika'da çok tepki toplayan savaşın etkileri bugün bile hala devam etmektedir.
Dünyanın pek çok yerinde temizlik işleri, aşçı yamaklığı yapan ve bir süre New York Harlem'de bulunan Ho Chi Minh, dönüşünde etrafındakilere Amerika'daki siyahlara yapılan muameleye görünce nasıl şok olduğunu anlatmıştır.

ABD ordusu Vietnam’a 7 milyon ton bomba, yani ikinci dünya savaşında yaptıkları bombardımandan 3 buçuk kat daha fazla bomba atmalarına rağmen Ho Chi Minh ve adamları pes etmemiştir. Ho Chi Minh bir konuşmasında, "Sizden öldürdüğümüz her bir kişiye karşılık bizden 10 kişiyi öldürebilirsiniz, ama bu şartlarda bile kaybeden siz, kazanan biz olacağız" demiştir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski