Latin Efsanelerde Çocukların Korkulu Rüyası “El Cuco” Nedir

El Cuco, aslı İber yarımadasında ortaya çıkan ve Amerika kıtasının Latinler tarafından istilası ile özellikle Güney ve Orta Amerika’ya taşınan iblis, hayalet ve öcü efsanesidir. Buna göre El Cuco, sürekli çocuk kanı içer. Çünkü ölümsüz olmak istiyordur. Ayrıca öldürdüğü çocukların kanını, vücuduna sürerek hayatta kalır. Yani, bu iblis efsaneye göre çocuk kaçırmaktadır. El Cuco genelde erkek karakterdir. Bu öcünün dişi versiyonu da bulunmakta olup adı Cuca’dır.

El Cuco efsanesinin çıkış bölgesi ise, günümüzde İspanya’nın özerk bir bölgesi olan Galiçya ve Portekiz olup, efsane İber yarımadasında oluşmuştur. Portekizliler ve İspanyollar yenidünya, yani Amerika’yı istila ettiklerinde bölgeye yerleşen İber yarımadasından gelen yeni halk, taşıdıkları kültürün içerisinde El Cuco’yu da getirdi. Özellikle El Cuco ismi Meksika, Şili ve Arjantin gibi ülkelerde yaygın bir söylencedir. El Cuco’nun dillere ve yörelere göre ismi değişmektedir. Coca,Cucuy, Cuca,Coco, Cuci, şeklinde söylenişleri olsa da temelde bu farklı isimler, aynı efsanevi kötü yaratığı anlatmaktadır. İspanyollara göre Cuca ismi Coco, yani kafatası kelimesinden türemiş, Baskça’da Gogo ruh anlamına gelip Galiçya’da Crouca kafa kelimesi ile eşdeğerdir. El Cuca’ya dair en eski yazılı kaynak, 1274 yılına ait bir kitaptır.

Efsanenin daha yaygın olduğu, Latin Amerika’da ise bu hayal ürünü yaratık el Cuco ismiyle anılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinin güney eyaletlerinde, Latin nüfusun fazla olduğu New Mexico, Colarado gibi bölgelerde, İngilizcenin de etkisiyle El Cuco’nun ismi zamanla Coco Man’a dönüşür.

Korkunç yaratık olarak anlatılan Cuco’yu bu kadar çirkin yapan şey sadece görüntüsü değildir. El Cuco, efsaneye göre çocukları, hiç iz bırakmadan kaçırır yada yutar. Böylece çocuklar geri gelmeyecek şekilde kaybolur. Fakat El Cuco bunu her çocuğa yapmaz. Sadece, söz dinlemeyen anne ve babalarına itaat etmeyen çocukları kaçırır. Buda sanki söz dinlemeyen çocukları korkutmak için özel üretildiği düşünülebilir. El Cuco’nun saklanma yeri genellikle mezarlıklardır. Kederden beslenir, korku ve endişe onu doyurur. Aslında El Coco’nun yüz ve şeklinin net olarak herhangi bir tasviri yok. Şekil değiştirebildiği söylenir. Özünde, söz dinlemeyen çocukları yemek için kuytu köşelerde bekleyen bir canavardır. Kaçırdığı çocukları ise çuvalına koyar.

Efsane Portekiz’de farklı bir versiyondadır. El Cuco’nun Portekiz’de, ejderhadan doğma, timsah ve insan karışımı kadın yaratık olarak betimlenmiştir. Festa de Coca ismi ile adına festival düzenlenmekte, yapılan festivalde Coca ise ejderha olarak tasvir edilmektedir.

Efsanenin yaygınlaşma sebeplerinden biri de Latin anne babaların, uyumayan çocuklarını korkutmak için,Cuco’yu çağıracaklarını yada uyumadıkları taktirde Cuco’nun onları kaçıracağı hikayeleri uydurmalarıdır.


Hindistan Cevizini El Coco'ya Benzeten Denizciler Sayesinde Bu ismi Aldığı Düşünülmektedir


Portekizli bazı tarihçilere ise Hindistan cevizi (Coconut) ismini, Vasco de Gama’nın mürettebatının, Hindistan cevizinin şeklini (ön kısmında bulunan 3 delik) Cuco’nun ağız ve gözlerine benzettiği için, bu meyveye canavarın isminin verildiği ve coconut isminin buradan türediğini öne sürerler. Yani buna göre Hindistan cevizi isim babası El Coco’dur. Ayrıca Portekiz’de cadılar bayramında içi oyulup, canavar yüzü şekli verilen bal kabakları da aynı isimle adlandırılır.

goya
Goya'nın El Coco Tablosu

El Coco’ nun 1799 yılında ünlü İspanyol ressam Goya tarafından resmi yapılmıştır. Aslında Goya, eserinde Don Kişot romanından esinlenmiştir. El Coco ya da El Cuco pek çok şarkı sözüne ilham verirken, diziler, filmler ve romanlarda kötü karakter olarak yer almıştır. En son Stephen King’in Yabancı (The Outsider 2018) isimli romanına konu olan El Cuco efsanesi, korkunç ünü ile günümüzde hala yaşatılmaktadır.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski