Kral Arthur ve Excalibur Efsanesi


Yaşayıp yaşamadığı muamma olup, hangi zaman diliminde yaşadığı tarihçiler tarafından hala tartışılan destansı Britanya kraldır Arthur. Britanya mitolojisinin en önemli karakteri olan Arthur, Camelot kralıdır.

EXCALİBUR KILICI

Efsanevi Kral Arthur, Gölün Hanımı tarafından kendisine verilen kılıcının ismi Excaliburdur. Hani filmlerde ve romanlarda sıkça dile getirilen taşa saplı Kılıç.
Excalibur hakkında 2 adet efsane bulunur. Merlin isimli Robert De Bora'nın şiirinde taştaki kılıç olarak geçer. Kral Arthur, kılıcı saplandığı taştan çekip çıkarır ve bu sayede gücünü hâkimiyetini ispatlar. Sir Thomas Mali'nin Kral Arthur Efsanesi'ne göre ise Arthur, Kral Pellinore ile dövüşürken kılıcı kırılır ve Gölün Leydisi(hanımı) tarafından Artur'a Excalibur verilir. Kral Arthur ölümünden sonra gölden yükselen Bir Elde kılıcı kaparak kaybolmuştur.

BÜYÜCÜ MERLİN

Kral Arthur efsanesinden yer alan efsanevi büyücü Merlin, ilk olarak Britanya krallarının tarihi adlı eserde ortaya çıkmıştır.
Bu eserde yer alan karakteri halk tarafından Çok sevildi ve efsane olarak geçti. Ardından gelen yazarlar Büyücünün hikayesini daha da geliştirerek onun hakkında ölümlü bir anneden doğduğu ve dünya üstü güçlerin kaynağı olan bir tanrı tarafından dünyaya getirildiği yansıtılır. Merlin Ayrıca Kral Arthur'un doğumunu tertipler. Fakat her zaman Kral Arthur'un danışmanı olarak yer alsada gölün hanımı tarafından büyüyle cezbedilerek hapsedilir.

ARTHUR'UN EN GÜVENDİĞİ ADAMI LANCELOT

Lancelot, Kral Arthur meşhur yuvarlak masa Şövalyelerinden biri olup Fransız bir karakterdir.
Lancelot, Kral Arthur hakkında yazılan Romanlar da onun en iyi arkadaşı ve Savaşçısı olarak gösterilir. Yürekli, korkusuz saygılı yakışıklı ve zeki bir yardımseverdir.

KRAL ARTHUR'UN EŞİ GUİNEVERE

Kral Arthur un efsanesinde yer alan karısı Guinevere'nin, kötü bir karakteri bulunmaktadır. Buna göre Guinevere, Arthur'un en yakın adamı Lancelot ile aşk ilişkisi yaşamıştır ve bu İhanet Arthur'un krallağının çökmesine sebep olmuştur.

ARTHUR'UN CAN DÜŞMANLARINDAN YEĞENİ MORDRED

Mordred, Kral Arthur efsanesinden kötü bir karakterdir. Ona karşı savaşmış ve onu ölümcül bir şekilde yaraladıktan sonra ölen Bir Hain olarak efsanede yer almaktadır. Arthur ile akraba olduğu ve hatta Arthur'un kız kardeşi Morgan le Fay'ın gayrimeşru oğlu olarak bilinir. Yani Mordred ile Arthur arasında yeğen Dayı ilişkisi mevcuttur.

ARTHUR'UN CADI KIZ KARDESİ MORGAN LE FAY

Kral Arthur efsanesinde yer alan başka bir karakterde kızkardeşi olan ve aynı zamanda cadı olduğu söylenen Morgan le Fay'dır. Hakkında söylenen en meşhur rivayet cadı olduğudur.

AVALON

Avalon, Kral Arthur Efsanesi nde yaralanmaları iyileştiren elmaları ile ünlü efsanevi adadır. Zaten Avalon ismi Kelt dilinde elma anlamına gelen Aba sözcüğünden türemiştir. Kral Arthur efsanesinde Arthur, yaralandıktan sonra oraya götürülmüş ve burada iyileştirilmiştir. Ayrıca Excalibur'da burada üretilmiştir. Avalon gibi kutsal elma Adalarına Yunan mitolojisinde ve Hint-Avrupa mitolojilerinde de rastlanmaktadır.

KRAL ARTHUR'UN SARAYI CAMELOT

Camelot, Arthur Efsanesiyle ilişkilendirilen ünlü saraydır. Arthur ülkesinin fantastik başkenti ve Sarayı olan Camelot, bazı tarihçilere göre gerçek şehirlerle de ilişkilendirilmektedir. Ancak tam hangi şehri ifade ettiği açıklığa kavuşturulamamıştır. Günümüzde Camelot'un hangi şehri tasvir ettiği popüler bir konudur. Ayrıca Kültür ve Turizm amacıyla bu iddialara yenileri de eklenmektedir.
Kral Arthur büyülü güçlere sahip olan kılıcı Excalibur ile Büyük Britanya'yı birbirine kenetler ve halkı Egemen kılmaktadır. Bu Kılıç sembolik olarak İngiltere'ye birleştiren Kılıçtır.
Bu güçlü Kılıç efsanevi söylemlere göre, dünyaya düşen bir meteordan yapılmıştır. Ayrıca efsanede Excalibur'un çekilir çekilmez çok sayıda meşalenin bir anda yanmış gibi düşmanın gözünü kamaştırdığı ve ayrıca Excalibur'un sahibinin güçlü yaralar almasını engellemesi gibi özellikleri bulunmaktadır.
Efsanevi Excalibur Kılıcı

Arthur'un taştan söktüğü efsanevi Excalibur kılıcı, büyücü Merlin ve meşhur yuvarlak masa Şövalyeleri ile özellikle İngiliz mitolojisinde oldukça önemlidir. Kral Arthur çoğu zaman gerçek bir şahsiyet olarak algılanmaktadır. Hatta beşinci yüzyılda yaşadığı rivayet edilir. Bazı yazarlara göre ise İsa Peygamber ile ilişkilendirilmektedir.

Çoğu efsane gibi Arthur ve Excalibur gerçek sanılmaktadır. Tarihten günümüze pek çok tiyatro oyunu, roman ve filmlere konu olmuştur. Aslına bakılırsa çoğu tiyatro oyununda ve günümüzde filmlerde yer alması sebebiyle Arthur'u aslında meşhur kılan pek çok edebiyatçının eserinde geçmesi olduğu görülür.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski